Моцартова „Чаробна фрула“ стиже у „Синеплекс“

Директан пренос једног од највећих ремек-дела оперске литературе „Чаробна фрула“ композитора Волфганга Амадеуса Моцарта, заказан је за суботу 14. октобар од 19 часова у биоскопу „Синеплекс Ушће“.

Публика ће имати прилику да препусти фантастичној музици, невероватној мешавини популарних арија, спектакуларних колоратура, химни, сингспил и комичне опере, које ово дело са собом носи.

Занимљиво је да је Чаробна фрула прво остварење које је приказано уживо из оперске куће „Метрополитен“ у високој резолуцији на биоскопским платнима широм света.

Премијерно је изведена у Бечу, 30. септембра 1791. године и позната је као последња опера Волфганга Амадеуса Моцарта, који је преминуо два месеца касније у 35. години живота.

Испод очигледне једноставности, која омогућава чак и деци да је прате као бајковиту причу, Чаробна фрула крије неколико дубљих слојева, па је и сам Гете једном приликом изјавио да је  „потребно више знања да би се разумела вредност овог либрета, него да би се он исмејао“.

Радња се одиграва у Египту, који се традиционално сматра колевком масонског братства, по чијим симболима, елементима и ритуалима је ова опера позната. Суштину приче представља сукоб добра и зла – борба два света, подземног света мрака који представља зла Краљица ноћи и света светлости, правде и доброте, оличеног у улози Сарастра.

Џејмс Ливајн предводи ову дугометражну немачку верзију Моцартове магичне приче, виђене у спектакуларној продукцији Џули Тејмор, која представља спој комедије и мистицизма и као таква представља савршено дело за љубитеље опере свих узраста.

На сцени „Метрополитена“ наступају Голда Шулц (Памина), Катрин Левек (Краљица ноћи), Чарлс Кастроново (Тамино), Маркус Верба (Папагено), Кристијан Ван Хорн (Беседник), Рене Папе (Сарастро).

Куповином карата за четири или више извођења у сезони остварујете право на снижену цену карте од 1.300 динара. Појединачне карте су у продаји по цени од 1.500 динара по представи. Више информација можете наћи на сајту www.cineplexx.rs.

Карте су у продаји на благајни биоскопа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво