Више од 20 састава на 33. Београдском џез фестивалу

Под слоганом „Џез визије“, у Дому омладине Београда и Центру „Сава“, од 26. до 30. октобра 2017, године, биће одржан 33. Београдски џез фестивал. Током пет фестивалских дана публика ће видети више од 20 састава из читавог света. Радио-телевизија Србије је и ове године медијски партнер фестивала.

Више од 20 састава на 33. Београдском џез фестивалу Више од 20 састава на 33. Београдском џез фестивалу

После великог успеха прошлогодишњег издања Београдског џез фестивала, које је једногласно проглашено за најбоље од обнове ове манифестације 2005. године - и то подједнако од стране публике, али и домаће и међународне критике - ове године, како организатори истичу, одлучили су се да љубитељима џеза понуде још храбрији програм, који ће представити најсвежије уметничке тенденције у џез музици данашњице.

„На ово нас обавезује стална подршка наше, пре свега, младе публике и њена жеља да чује најновије велике ауторе, али и потреба да се у временима која су за културу тешка, очува и унапреди отвореност наше средине која је увек стремила највишим дометима уметничке сцене“, наводи се у саопштењу организатора фестивала.

„Овогодишње издање Београдског џез фестивала зато треба да буде још један корак даље у правцу представљања најважнијих џез уметника данашњице са интернационалне сцене. Оно што желимо да поделимо са својом све многобројнијом публиком, као и са међународном културном јавношћу, јесте тренутак у историји џеза кад се рађа нова фузија овог правца са другим музичким облицима. Џез је данас, поново, најузбудљивија и најкреативнија форма популарне музике - и зато је време за визије џеза и џез визије“, истичу организатори.

При избору извођача фокус је, пре свега, био на оним визионарима савременог звука који су редефинисали џез у 21. веку, успостављајући активан однос према року, посебно алтернативном, као и електронској плесној музици. Овакав приступ у избору уметника, неумитно је водио ка музичарима млађе и средње генерације који су широм света учинили овај кључни помак, и поново претворили џез у актуелну музику која са ставом описује свет око себе и сведочи о њему.

Београдски џез фестивал ће и ове године трајати редовних пет дана, са традиционалним дуплим концертним програмом сваке вечери, у салама Дома омладине Београда и у Центру „Сава“, током којег ће публика имати прилике да види наступе више од 20 састава из целог света и наше земље.

Кључна имена овогодишњег програма су велики амерички уметници: изузетни саксофониста и композитор Џошуа Редман, као стваралац који је младој генерацији утирао пут током деведесетих и двехиљадитих, Дони Мекаслин, који је радио у саставима Дејвида Боувија (на његовом тестаментарном, последњем албуму Blackstar), те супергрупа "Young Philadelphians", у којој су главне звезде такве авангардне величине као што су Марк Рибо и Џамаладин Такума.

Њима се придружује и низ европских уметника које ће домаћа публика премијерно слушати, а који се у потпуности ослањају на нову еклектичну естетику: од врхунских амбијенталних студија Матса Ејлертсена и пројекта "Rubicon" из Норвешке, до неодољивог поетског пијанисте Јана Лундгрена из Шведске; од огромних нових талената Емила Паризијена из Француске и Ђованија Гвидија из Италиje, до драматично савременог третирања клавира Нитаиja Хершковица из Израела, некадашњег сарадника Авишаија Коена, те до ноћних меланхолија Волферта Бредеродеа из Холандије.

Такође, биће ту и наших великих талената попут групе ˜„Ејот“ из Ниша, до регионалне величине какав је Матија Дедић са својим изузетним интернационалним триом уз специјалног госта Васила Хаџиманова.

Посебна изненађења за све праве познаваоце сакривена су у ноћном програму током трајања целог фестивала.

Публика ће имати прилику да чује посебно упечатљив избор младих скандинавских уметника, које овом приликом представљају Јакоб Бро из Данске и Мариус Несет из Норвешке, сусрет најбољих савремених авангардних џез уметника у лику и делу Петера Еванса из САД и Родрига Амада из Португала, натприродно осетљиву канадску пијанисткињу Крис Дејвис у сарадњи са Билијем Драмондом, рокерски узбудљив турски састав Илхана Ерсахина, као и изазован избор нових тенденција у савременом српском џезу - пројекте „Тапан“, "Space Tigers", те Сању Марковић и њен "Ascension".

Стилска ширина коју сви поменути негују у својим приступима, одговара духу времена и боји га неочекиваним новим садржајима и уметничким увидима. Овај низ брилијантних талената са обе стране Атлантика, говори речито о томе колико је џез музика која се и даље дешава.

Београдски џез фестивал сведочи о овом узбудљивом новом тренутку у развоју џез музике, о тренутку у ком је она поново нашла себе у новом миленијуму. Џез је све живљи, богатији и узбудљивији у новим временима, публика га све више прати и ужива у њему са новом страшћу широм света, па и Београду.

Појединачне улазнице, као и комплети улазница за цео главни програм и дводневни програм у Центру „Сава“ су у продаји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи