„Ејот“ пре наступа на 33. Џез фестивалу осваја Азију

Пре наступа на отварању 33. Београдског џез фестивала, 26. октобра у Дому омладине Београда, нишка група „Ејот“ отишла је на мини-турнеју по Азији.

На десетом, јубиларном Интернационалном џез фестивалу у Хонгконгу са успехом група „Ејот“ (Eyot) наступила је 30. септембра. Најављени су као оригиналан састав који развија нови стил европског џеза, уз напомену организатора да су веома поносни због њиховог концерта у оквиру фестивалског програма.

У граду Џухају данас наступају у оквиру манифестације "Beishan Jazz Festival", а ново освајање азијског тржишта најављују и издавањем албума у Јапану за издавачку кућу „АМСА рекордс“.

„Након велике турнеје 2012. године, када смо свирали у Хонгконгу, Кини и Јужној Кореји поново се враћамо у Азију. Срећни смо због позива да наступимо у Хонгконгу, на јубиларном десетом фестивалу и на 'Beishan Jazz Festival'-у у Кини, драго нам је да се наш рад цени тако далеко од куће. Ово је наставак нашег пробоја на азијско тржиште“, рекао је Дејан Илијић из групе „Ејот“ и нагласио да очекује да следеће године бенд посети и Јапан и да буде све чешће на тлу Азије.

Према Илијићевим речима, осим Јапана, који је одавно отворио врата џезу, Кина постаје једно од најинтересантнијих дестинација за џез музичаре, отварају се бројни клубови и фестивали и велико је задовољство бити део свега тога.

Српски интернационално најуспешнији џез састав спаја културу џеза и рока, психоделичну и амбијенталну музику, као и елементе источноевропског фолклора. Њихов актуелни албум Innate посвећен је нашем поднебљу, од имена нумера, до њихове структуре, мелодије, хармоније и ритма.

Уочи наступа на отварању овогодишњег Београдског џез фестивала, Дејан Илијић каже да је ова година до сада већ била боља од свих претходних.

„Неку врсту финала, круну сезоне, очекујемо на Београдском џез фестивалу. На концерту који припремамо за ту прилику имаћемо и госте из енглеског састава 'Get the Blessing', Пита Џаџа на труби и Џејка Мекмурчија на саксофону“, открива Илијић.

Улазнице за концерт групе „Ејот“ у оквиру 33. Београдског џез фестивала у продаји су преко мреже „Евентим“.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 05. окт 2017, 08:29)
Toma [нерегистровани]

Jazz itekako

To što ne prepoznaješ standardne forme Jazz-a u zvuku Eyota ne znači da to nije Jazz. Contemporary ili savremeni Jazz uz Jazz-Rock fusion ili prosto fusion je forma Jazz-a koja se intenzivno razvija zadnjih 30-40 godina a korene vuče još sa početka XX veka u okviru te forme imamo veoma mnogo kvalitetnih itekako Jazz sastava i zvuk Eyota treba posmatrati kroz tu prizmu. To jedno zrno peska novine, iskorak ka savremenom, koji oni čine na Jazz sceni treba pozdraviti jer pretstavljaju naš etno zvuk a u krajnjem slučaju i našu zemlju, u najboljem svetlu.

(среда, 04. окт 2017, 18:33)
anonymous [нерегистровани]

jazz?

pa ovo i nije jazz. kako oni uopšte nastupaju na takvim festivalima???