Миленковић: Племенито је делити знање са младима

Не постоји племенитија мисија за остварене уметнике од преношења знања и ускуства младим талентованим колегама, каже прослављени виолиниста Стефан Миленковић пред сутрашњи наступ на Коларцу на отварању фестивала „Артлинк“.

Миленковић: Племенито је делити знање са младима Миленковић: Племенито је делити знање са младима

„Артлинк“, који ће бити одржан од 25. септембра до 8. октобра, има за циљ да окупи и подржи стваралаштво српских уметника млађе генерације, из различитих видова уметности, посебно музике, настојећи да представи највреднији културни садржај и промовише аутентичне уметничке форме из ове средине.

У понедељак увела, на сцени Коларчеве задужбине, Миленковић ће извести интегрално Вивалдијева Четири годишња доба, заједно са „Артлинк“ младим виртуозима.

Са њим ће, у извођењу Баховог дуплог концерта за две виолине, наступити Уна Станић, лауреат „Артлинк“ награде.

Екипа Танјуга затекла је Миленковића на проби са талентованим музичарима на Факултету музичке уметности, како са младим виртоузима припрема грандиозна Четири годишња доба Антонија Вивалдија.

„Хајмо још једном са облим прелазом на крају теме, јер је тешко да један одсвирате високо истовремено“, дели Милнковић своје богато искуство музицирања са младим музичарима.

„Дивни су ови момци и девојке и задовољан сам њиховим музицирањем преко сваке мере. Спремни су за велики концерт јер деле фантастичну енергију, ентузијазам и истрајност да представе свој таленат“, рекао је славни виолиниста.

За младе колеге са којима припрема концерт има савет да истрају у ономе што воле да раде.

„Млади музичари морају да осећају страст према освајању сцене. Свирање класичне музике је претежак правац да би се човек њиме упутио у животу без страсти према уметности. Ако је страст присутна, онда је све могуће. Па и успех. Наравно, подразумева се непрекидни рад на себи у којем сваки млади музичар мора да истрајава“, објашњава Миленковић.

Прослављени уметник избегава да упоређује време у којем је он чинио прве кораке на сцени као млад и талентован уметник, са данашњим околностима у којим стасавају музичари.

„Свако време има своје предности и мане. Било које поређење нема сврхе. Једино је важно да ови млади људи сада, у овом моменту, имају енергије и ентузијазма да се баве музиком. Та њихова одлучност ће свакако учинити свет мало бољим“, сматра Миленковић.

Према његовим речима, сутрашњи концерт је део Итало-балканске турнеје.

„Очекују ме концерти у Подгорици, затим у Сарајеву, где отварам сезону са тамошњом филхармонијом. У октобру свирам у Њујорку, Њу Џерсију, па турнеја са кијевским симфонисјким оркестром по Италији. Још неки концерт у Хрватској...“, најављује Миленковић.

Његова велика страст су скокови падобраном из авиона. Каже да још проналази времена за ту врсту адреналинске активности, поред многобројних обавеза у предавачком ангажману и концертних активности.

„Када се накупим стреса од јоге, онда морам да скочим неколико пута из авиона“, шали се Миленковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи