Три генерације Николића међу финалистима у Гучи!

Синоћ су у Гучи проглашени добитници награда за најбоље српске трубаче. Последњег дана овогодишњег Сабора, после такмичења мајстора трубе, биће познато име шампиона Гуче. Занимљиво је да су међу финалистима у једном оркестру наступили деда, син и унук.

Божидар Николић је већ 26 пута био капелник на Сабору. Сада има звање мајстора трубе па је вођење оркестра препустио сину. Са њим већ 15 година долази на саборе и каже поносан је што је наставио његовим и стопама дедова.

„Водио сма га да гледа где свирамо и он посматра, понесе трубу као клинац, што кажемо, место да ставимо цуцлу ми му ставимо овај усник од трубе“, присећа се Божидар.

Три генерације Николића из Грделице, у једном оркестру - Божидар, Милан и Богдан поносно су са осталим такмичарима продефиловали улицама Гуче.

„Мени је пуно срце јер смо нас тројица, што би рекли наши доле са југа, 'три у један'. Заједно смо јачи, удружене смо снаге и надамо се да ће ова традиција још, још дуго, дуго да траје“, каже Милан Николић.

Ове године, Милан је први пут капелник оркестра. За такмичења стасао је и његов син Богдан, први образовани трубач у породици Николић.

„Ја сам завршио средњу музичку школу, џез и класичан одсек. Труба је мени све у животу, ја живим за трубу и ево ове године сам дошао, такмичим се са мојима у Гучи, па се надам да ћу кроз коју годину и ја наступам да будем вођа оркестра“, прича Богдан Николић.

Николиће у Грделици, али и широм Србије познају под надимком Доња. У Гучи су као код куће, јер се из њихове породице за победу на Сабору такмиче већ пола века.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 14. авг 2017, 08:29)
Srđan Novi Sad [нерегистровани]

Menjati koncept festivala

Žao mi je što ovo moram da napišem, ali festival u Guči ovako kako je sad zamišljen je ustvari prikazivanje Srbije u najgorem mogućem svetlu.Parada pijanstva,kiča i primitivizma.Sve više verujem da neko svesno promoviše Guču kako bi Srbiju i Srbe prikazao kao najveće primitivce koji ne pripadaju ni Evropi ni civilizovanom svetu.Moj predlog je da se festival u Guči pretvori u festival limenih i duvačkih instrumenata gde bi dolazili muzičari iz Evrope,južne Amerike....Mislim da bi to bilo atraktivno i da bi ljudi dolazili da vide to.Ovo kako je sad je užas. Bošnjaci pokušavaju da se otrgnu od te novokomponovane muzike i da za sebe "prigrle" sevdalinku a da ovu vrstu zabave i muzike "ostave" isključivo nama Srbima.