Ритам живота бубњара и бубњарки из Зајечара

Школица бубњева при Дечјем центру у Зајечару ради скоро две године. У њој тајне ритмичког изражавања откривају и они најмлађи, дечаци од седам-осам година, али и младе девојке. Необично је видети палице у женским рукама, па где год се бубњарска дружина појави, изазива пажњу.

После вишемесечних вежби, учења ритмова, усклађивања деоница, млади бубњари, младићи, дечаци и две девојке свирају без разлике и са истим жаром.

Теодора Цакић каже да јој је на почетку било тешко, јер сваки део тела другачије ради, али да се вежбом навикне на све то.

„Када ми није дан баш, ја свирам бубањ, избацим све из себе. И пустим понекад плочу, или овако музику и тако вежбам, скидам неке песме и тако“, прича Бобана Обрадовић.

У школици се користи и стручна литература.

Милош Станојев жали се да је сада све теже и озбиљније: „Кренули су ритмови и раздвајање и 24 такта“.

Још један полазник школице Душан Цветковић истиче да је осећај за ритам веома важан: „Мање-више треба човек да се роди са ритмом, да има осећај за ритам и онда је вежба најбитнија“.

Учитељ бубњева каже да сваки полазник школице треба да има добар слух, добру моторику и осећај за ритам. Све остало је вежба.

„Кад су овако неки наступи и мало јачи и већи, онда радимо више, радимо свакодневно по сат-два. Добри су и добро се и друже се и размењују искуства и заједно коментаришемо о неким стварима у вези са бубњевима и о животу“, наглашава учитељ бубњева Милош Трајковић.

Сати вежбања и напора, слажу се млади бубњари, забораве се са првим тактовима на сцени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво