„Лето љубави“, више од 350.000 људи на четири фестивала у региону!

Са првим јутарњим сунцем изнад Јадранског мора, са чије је модре површине у лагуни Стела Марис пре седам недеља све и почело, јутрос се на будванској плажи Јаз и званично завршило велико регионално „Егзитово Лето љубави 2017“.

„Лето љубави“, више од 350.000 људи на четири фестивала у региону! „Лето љубави“, више од 350.000 људи на четири фестивала у региону!

Био је то један од највећих фестивалских подухвата још од изворног лета љубави 1967. године када су пре пола века и настали први савремени музички фестивали, а званична прослава 50. годишњице у организацији „Егзит тима“, овог је лета окупила више од 350.000 људи из више од 90 земаља света на чак четири узастопна фестивала – „Си стар“ у Хрватској, „Револушн“ у Румунији, „Егзит“ у Србији и „Си денс“ у Црној Гори.

Чак 15 фестивалских дана на преко 60 различитих бина и зона угостило је више хиљада уметника међу којима су „Килерси“, Лијам Галагер, „Продиџи“, „Јирз енд јирз“, Фетбој Слим, Шон Пол, Џејсон Деруло, Раг'н'Боун Мен, Нина Кравиц, Ројшин Марфи, Џон Њуман, Џеф Милс, Пол Калкбренер, Хардвел, Алан Вокер, Робин Шулц, Дјук Думонт, Џејми Џоунс, Џејк Баг, „Џизус енд Мери Чејн“, „Рудиментал“, „Пендулум“, „Блек сан емпајер“, „Лост фриквенсиз“, Пола Темпл и Ребека, Принсес Нокија, „Блек кофи“ и бројни, бројни други.

Овакав списак извођача, поједини светски медији прозвали су „блокбастер хедлајнерима“ са листе жеља савремене публике, а да је дух изворног лета љубави успео да се обнови међу људима, најбоље говоре реакције пуне најфинијих емоција које су настале већ на првом догађају у овом гигантском низу, на фестивалу „Си стар“ у Умагу, од 25. до 28. маја.

Након што је „Егзит“ био први догађај који је масовно окупио младе у региону после сукоба из деведесетих година прошлог века, први долазак „Егзита“ у Хрватску изазвао је велику пажњу, а топао пријем на који је наишао „Егзит тим“ био је изузетно емотиван од прве објаве до саме завршнице фестивала који су заједно реализовали људи из свих делова некадашње Југославије.

О успеху „Си стара“, који је посетило више од 50.000 људи, довољно је рећи да се у односу на првобитни план, капацитет фестивала повећао троструко, а број бина и зона удвостручио, док је журка загревања израсла у додатни и званични фестивалски дан!

И наредни фестивал, „Револушн“, који је одржан у румунском граду Темишвару од 1. до 3. јуна, ношен новом енергијом Лета љубави, повећан је за додатни дан и нове зоне, а посетило га је досад рекордних 20.000 људи!

„Егзит“, као централни догађај, од 5. до 9. јула, природно је био и највећи од свих са 215.000 посетилаца, што је уједно и нови рекорд фестивала на Петроварадинској тврђави. Друштвени медији и даље брује о овогодишњем, по оценама многих и најбољем фестивалском издању, о чему говори и податак да је званичну фестивалску страницу на Фејсбуку током фестивала пратило рекордних осам милиона људи широм целог света!

Звезде „Егзита“ кући су понеле прегршт емоција, а Лијам Галагер, познат по оштром језику који не штеди никога, на Твитеру је написао да је „фестивал у Новом Саду један од најбољих фестивала на овој планети“.

Најневероватније затварање у историји „Егзита“ имала је Нина Кравиц чији наступ је по реакцијама публике звучао више као стадионски рок спектакл уз френетично скандирање њеног имена које је надмашило и цео звучни систем на бини! Након овог изузетно емотивног искуства, Нина је после остала још сатима на Тврђави, а на својим друштвеним мрежама је данима објављивала фотографије и видео-клипове са овог историјског наступа у Денс арени, коју је прозвала „једним од најмагичнијих плесних подијума на целом свету“!

Финале оваквог фестивалског низа довела је „Егзитово“ Лето љубави поново на обалу тиркизног Јадранског мора, на грандиозну плажу Јаз у Црној Гори где је, од 13. до 15. јула, одржан четврти по реду „Си денс“. Након што су енергетску летвицу из ноћи у ноћ дизали апсолутни шампиони Џон Њуман и Фетбој Слим, победоносни пехар подигао је јамајкански суперстар Шон Пол, који је температуру на препуној главној бини довео до тачке усијања.

Овакву, 15. по реду ноћ овогодишњег Лета љубави, према јутру и спектакуларном изласку Сунца изнад Јадрана, повела је нова светска техно суперзвезда Амели Ленс. Темпераментној Белгијанки припала је част да публику широм света позове на ново окупљање идуће године и са тим позивом уједно стави тачку на ванвременски успех једног од највећих фестивалских подухвата још од историјског лета љубави 1967. године па све до данас, до овогодишњег „Егзитовог“ Лета љубави 2017. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара