Џошуа Редман на 33. Београдском џез фестивалу

Најбољи светски џез саксофониста средње генерације Џошуа Редман биће међу главним звездама 33. Београдског џез фестивала, најавио је Дом омладине Београда.

Наступ вишеструко награђиваног уметника и честог сарадника „Ролингстоунса“, 29. октобра у Центру „Сава“, биће круна овогодишњег издања најстаријег и најпознатијег међународног џез догађаја у Србији.

Саксофониста и композитор Џошуа Редман један је од најхаризматичнијих и најцењенијих џез уметника из генерације која се на сцени појавила деведесетих година прошлог века.

Син легендарног саксофонисте Ђуија Редмана, који је наступао на првом „Њупорт џез фестивалу“ у Београду 1971. године у квартету Орнета Колмена, Редман је од малена био у контакту са музиком, али је ипак планирао да студира права и био примљен на Јејл.

Уместо на правима, лета 1991. године обрео се у Њујорку, где је врло брзо остварио афирмацију на џез сцени и решио да се ипак бави музиком. У новембру исте године победио је на престижном такмичењу "Telonious Monk Jazz Saxophone".

Убрзо је потписао уговор за „Ворнер брос“, поставши један од предводника генерације такозваних „младих лавова“ где су и Бред Мелдау, Кристијан Мекбрајд, Рој Харгрув, Марк Тарнер, Брајан Блејд.

Освајао је високе позиције на годишњим листама најбољих музичара часописа Даунбит, Џез тајмс, Вилиџ војс и Ролинг стоун, а четири пута је био номинован за престижну Греми награду. Последњу номинацију добио је баш током овог пролећа, за дуо албум са дугогодишњим блиским колегом и пријатељем Бредом Мелдауом, у категорији Најбољи џез инструментални албум.

У Београду ће се представити у трију који чине бубњар Грег Хачинсон и басиста Ројбен Роџерс, најбољи представници млађе генерације америчких џез музичара.

Улазнице за концерте у Центру „Сава“, 29. и 30. октобра, у оквиру 33. Београдског џез фестивала биће у продаји од 3. јула по цени од 1.200, 1.500 и 2.000 динара, а комплет улазница за обе концертне вечери (четири концерта) могу се набавити по цени од 2.500 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво