Отворен „Си стар“ – фестивал који најављује боље

Спектаклом који ће се дуго препричавати у Умагу је синоћ, уз ватромет и учешће ватерполо репрезентативаца из Хрватске, Србије, Црне Горе и Румуније, отворен први фестивал „Си стар“, још један у низу фестивала које у региону организује „Егзитов“ тим.

Отворен „Си стар“ – фестивал који најављује боље Отворен „Си стар“ – фестивал који најављује боље

Осим музичког, после фестивала „Егзит“ у Новом Саду, фестивала „Револушн“ у Темишвару и „Си денса“ у Будви, четврти по реду „Егзитов“ фестивал, има вишеструк значај како на економском тако и на социолошком плану.

Директор и оснивач фестивала „Егзит“ Душан Ковачевић поводом отварања новог дијаманта у „Егзитовој“ ризници фестивала, рекао је новинарима да је покренута нова страница фестивалске историје на овим просторима.

Према Ковачевићевим речима, фестивал „Си стар“ је пре него што је и почео превазишао очекивања јер је, како је истакао, од оригиналног капацитета фестивала од 7.000 места, он већ и пре самог почетка не удвостручен него утростручен, а како је нагласио, интересовање је такво да он то за 20 година фестивалског рада нигде није видео – осим, наравно, на „Егзиту“.

„Све ово што радимо са 'Си старом' у Умагу је много више од саме музике, забаве и туризма. Ово покреће неке озбиљне друштвене процесе – спаја младе са простора бивше државе и то их спаја на најбољи могући начин – тако што утире пут да све оно што је било негативно, а долазило је често са ових простора, постане ствар прошлости, а да све оно што фестивали промовишу, а то је, пре свега, пријатељство и љубав, постане будућност“, рекао је Ковачевић.

Истакао је да су морске звезде најаве нечег новог и нагласио да верује да и фестивал „Си стар“ може да буде најава боље комуникације међу људима на овим просторима.

Декан Факултета за економију, финасије и администрацију (ФЕФА) Ана Трбовић, која је и чланица Управног одбора Европског института за иновације и технологију (ЕИТ) открила је да је значај регионалног ширења „Егзита“ у томе што сада имамо регионални производ и индустрије забаве и туристички производ и што ће више људи доћи у наш регион зато што имају више садржаја који им се нуде.

Да је јако важно то што се „Егзит“ шири по региону, сматра и извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи јер је, како је рекла новинарима, „Егзит“ место на које су од самог почетка долазили млади људи из целог региона и нису се плашили да дођу, али и место које није само за забаву већ за свакојаку размену, па и за друштвени активизам.

Она је нагласила да још чува фотографију коју је направила у кампу на једном од првих фестивала „Егзита“, када је фотографисала и направила колаж од разних регистарских таблица аутомобила из целог региона, али и из других делова Европе.

„Ја данас водим једну регионалну организацију Европски фонд за Балкан која покушава да утиче на регионалну сарадњу кроз разне механизме и видим 'Егзит' као партнера, и то не само у традиционалним сферама у којима се 'Егзит' поставио као лидер у Европи, већ и у делу у ком он може да пошаље снажне поруке и да утиче на развој политика које су неопходне у овом региону, а иницијатива покретања фестивалa у Умагу је једна врло важна политичка иницијатива и врло важна порука“, нагласила је Морваијева.

Посетиоци „Си стара“ у туристичком комплексу „Стела Марис“ у Умагу до 28. маја биће у прилици да присуствују неким од најбољих наступа извођача који су годинама уназад постали синоним за „Егзитову“ енергију – „Продиџи“, Пол Калкбренер, „Модстеп“, „Пендулум“, Умек, Спилер и бројни други регионални и бендови из иностранства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи