Стјепко Гут: „Биг бенд РТС-а“ никада није свирао овако добро

Џез оркестар „Биг бенд РТС-а“ свира на високом светском нивоу, момци „кидају“, каже прослављени солиста на труби, композитор и универзитетски професор Стјепко Гут, који ће 12. априла одржати концерт са нашим најважнијим џез оркестром у Великој сали Дома омладине Београда као омаж легендарном Кларку Терију.

Пројектом Трибјут ту Кларк Тери, Стјепко Гут прича причу уметника који је имао част и неопходан вансеријски квалитет да сарађује и наступа са Кларком Теријем.

Легенда трубе и џез музике, пионир бибапа, музичар оригиналног стила, Тери је промовисао флиглхорн као нови инструмент у џез музици.

Био је композитор и лидер „Биг бенда“ и једини је солиста на труби који је свирао у оркестру Каунта Бејзија и у оркестру Дјука Елингтона, два најзначајнија биг бенда 20. века.

Легендарни трубач са славом европског џез великана Стјепко Гут у Студију 6 Радио Београда напорно вежба са „Биг бендом РТС-а“ и најављује савршен концерт на сцени Дома омладине Београда.

„Са 'Биг бендом Кларка Терија' свирао сам 20 година. Из тог богатог искуства извукао сам девет композиција које је Кларк баш волео. Програм је врло интересантан и срећан сам што ћу га свирати заједно са 'Биг бендом РТС-а', чији музичари верују у своје снове. Стално причам млађим колегама да ако имаш снове и радиш за њих, онда ће се многе силе напрегнути да оствариш те снове“, прича џез уметник.

Гут много верује у младе музичаре на којима остаје будућност нашег најзначајнијег џез оркестра.

„Имамо бубњара који има 23 године. У биг бенду бубњар је исто што и возач аутобуса. Мора да напуни бензин, да зна пут, да има дозволу, да слуша шта се прича, да се смеје са путницима... Милош Грбатинић је студент Џез одсека Факултета музичке уметности у Београду и видео сам да је врло талентован. Када су ми рекли да ће тај клинац да свира овако тежак концерт згрануо сам се. Биг бенд бубњар је као латински језик... све креће и све се завршава тамо...“, прича Гут.

Стјепко Гут напомиње да је са четири декана Факултета музичке уметности у Београду покушавао да направи одсек за студије џеза и да је веома срећан што већ пет година талентовани млади музичари имају прилике да уче џез од врхунских предавача.

„То је озбиљна школа на коју сам довео неколико озбиљних музичара, који нису баш добри у комуникацији, али их студенти хвале јер су посвећени музици. Када умете да тајне џез музицирања пренесете талентованим младим људима, онда и не морате да будете најомиљенији и најдуховитији у друштву“, примећује Гут.

О џез сцени у Београду славни трубач нема много информација јер живи годинама у Италији.

„Неки кажу добро је, јер има различитог џеза у различитим клубовима, а други кажу да публика не уме да слуша врхунске музичаре по тим местима за излазак... Не знам. Савет младим музичарима је да не избегавају наступе по клубовима јер ми се дешавало у каријери да се такви догађаји претворе у врхунске концерте. Уме клупска атмосфера некада да инспирише музичаре“, закључио је Гут.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво