Нови албум групе „Фетиш бит“: Да ли сте спремни за нову дозу фетиша?

Седам година после упознавања јавности са вансеријским звуком, путем дебитантског, сјајно оцењеног остварења „Синтетика“, београдски састав „Фетиш бит“ (Fetish Beat) објавио је и друго издање.

Упркос боравку на топ-листама и пет изванредних видео-синглова (Београд, Лондон, Њујорк), све дужим одмицањем од нулте тачке деби-албума, стекао се утисак да ће и ова студијска плоча приступити клубу у којем су групе „једно издање и готово“.

На срећу, радило се само о чињеници да је уобичајену динамику издавања, и иначе драматичног и критичног, другог албума, условио кумулативни стицај околности као што су: бројност песама, снимање са више појединачних актера, измене у првобитно одбраном музичком материјалу, минуциозна продукција и постпродукција, те формирање визуелног садржаја луксузне пратеће књижице – у укупном трајању од преко четири године.

Ако се завири још дубље у историјат групе, сазнаћемо да се као алтернатива измењеним параметрима музичке индустрије 2007. родила идеја о атипичној, флексибилној форми састава, базираној на уникатном креативном опусу Бранислава Анђелковића – уз свирачко-аранжерску интеракцију и високо естетизовану продукцију Марка Њежића Киће (некада у „Вруму“, Бајаги и „Инструкторима“) – којем доприносе и који допуњују различити врхунски сарадници ангажовани по потреби.

Исповедна песничка порука, хипнотичка поетика аутора целокупног материјала, фронтмена, гитаристе и певача Бранислава Анђелковића – Др Фетиша, прожета несвакидашњим искуствима и бескомпромисним интегритетом, гради „опак“ спој са хипер-урбаном звучном атмосфером.

Мада наизглед музички хетероген, други албум „Фетиш бита“ Црно („Белпак“, 2017) са 21 нумером, жестока је и комплексна концептуална плоча.

Изванредно је осмишљен, одсвиран, аранжиран и продуциран: од праштеће насловне ствари Црно, преко акустичне баладе Трећа недеља без тебе, хиперактивног дувачког ска грува Хајде да трчимо, сурф-рок хита Последња вампирица у граду, гитарског хард звука у нумери Тражи се изгубљени пас, или Астор Пјацола сентимента у песми Танго старих адреса, до дисторзираног блуза План и одјавне шпице Бело (посвећене праву на различитост - антиутопијска реминисценција на Sister Morphine од „Ролингстоунса“), и наравно још много више.

Богато опремљено издање, сем ЦД-а, чини и занимљивa књижица са 44 стране. Текст сваке песме прати пажљиво одабрана фотографија. Ове фото-импресије су својеврстан каталог Анђелковићеве изложбе фотографија „Гвоздени загрљај Њујорка“, насталих у распону од 2009. до 2013. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво