Јулија Самојлова: Какву претњу виде украјинске власти у девојци попут мене?

Сасвим су мали изгледи да се оствари жеља 27-годишње руске певачице Јулије Самојлове да учествује на овогодишњем „Евросонгу“, а њена прича могла би да буде још један доказ исполитизованости највећег европског музичког такмичења.

Први канал руске државне телевизије одбио је понуду Заједнице европских јавних сервиса (ЕБУ) да Самојлова на „Евросонгу“, који се одржава од 9. до 13. маја у Кијеву, учествује укључењем путем сателита, а млада певачица се ипак свим срцем нада да ће се ситуација променити.

Самојлова, која је од детињства у инвалидским колицима, каже да упркос свему није узнемирена и да некако ипак мисли да ће се све променити.

„Не разумем зашто украјинске власти виде претњу у девојци попут мене“, рекла је она за Први канал.

Рођена 1989. године у граду Ухта, Самојлова је више пута побеђивала на музичким такмичењима и фестивалима, 2014. године учествовала је на затварању Параолимпијских игара у Сочију, где је извела песму Заједно, а у руском „Фактору А“ отпевала је Молитву, са којом је Марија Шерифовић 2007. године победила на „Евросонгу“.

„Ка овоме сам ишла цео свој живот“, признала је певачица када је жири Првог канала одабрао да представља Русију на 62. такмичењу за „Песму Евровизије“.

Она је том приликом у интервјуу руском порталу Лајф рекла да је са родитељима пратила то такмичење и маштала да и она једном учествује.

„Увек би требало ићи за својим сном, морате да изгарате, да имате добро срце и онда ћете осветлити пут и себи и својим најмилијима“, рекла је Самојлова.

Ипак. чини се да то није довољно, пошто јој је Украјинска служба безбедности забранила на три године улазак у ту земљу, јер је у лето 2015. учествовала на концерту на Криму без специјалне дозволе Украјине, чиме је, према речима портпаролке Службе безбедности Елене Гитљанскаје, прекршила закон.

„Ван политике сам, напросто сам срећна што ми се остварио сан“, рекла је Самојлова по избору не слутећи шта ће се десити.

„Евросонг“ треба држати даље од политике

Извршни супервизор „Песме Евровизије“ Јон Ола Санд, у изјави за АФП, оценио је одлуку Украјине као „догађај без преседана“ у шест деценија дугој историји „Евросонга“ и додао да би укључење путем сателита било компромисно решење које би обезбедило свим такмичарима учешће.

Први канал је одбио понуду ЕБУ, нагласивши да Заједница европских јавних сервиса не би требало да измишља нова правила за учешће Русије на овогодишњем „Евросонгу“, јер једно од правила гласи да песма мора бити изведена уживо на сцени и да Украјина својом одлуком крши правила такмичења.

Санд је рекао да разуме ситуацију између Украјине и Русије, али је подвукао да „Евросонг“ треба држати даље од политике.

„Мислим да смо у томе успевали током више од 60 година у различитим периодима и околностима у Европи“, додао је он, нагласивши да такимичење за „Песму Евровизије“ виде искључиво као културни догађај који може да „повеже нације на пријатељском пољу“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво