ЕБУ нуди да руска певачица учествује „даљински“

Пошто су украјинске власти саопштиле да је руској уметници Јулији Самојловој забрањен улазак у Украјину, Заједница европских јавних сервиса (ЕБУ) понудила јој је могућност да учествује на „Евросонгу“ у Кијеву укључењем путем сателита.

ЕБУ је уложила напоре да пронађе решење за насталу ситуацију и донела је одлуку да понуди Првом каналу Русије да Јулија учествује у овогодишњем „Евросонгу“ путем директног укључења у другом полуфиналу преко сателита“, наводи се у саопштењу.

Уколико би се квалификовала за велико финале, додаје ЕБУ, исто решење било би примењено и за тај део такмичења.

„Ово је нешто што до сада никада нисмо имали, у шестодеценијскоj историји 'Евросонга', али је одлука донета у складу са дужностима 'Евровизије' и вредностима инклузивности, а има за циљ да осигура да свих 43 уметника добије могућност да учествује“, истиче ЕБУ у свом саопштењу.

Супервизор ЕБУ Јон Ола Санд пренео је да ЕБУ наставља дијалог са украјинским властима, са намером да сви уметници могу да учествују на такмичењу у Кијеву, што је, како додаје, пожељна опција.

Санд је поручио да је императив да „Песма Евровизије“ остане ослобођенa политике.

„Због околности око забране уласка Јулији, осећали смо обавезу да предложимо решење за тај случај. Понудили смо Првом каналу Русије могућност за Јулију да наступа у директном преносу путем сателита, у намери да сваки емитер, који је одлучио да учествује на 'Евросонгу', то може учинити, као што је досада био случај на претходним такмичењима“, нагласио је Санд.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво