„Чик Корија електрик бенд“ 1. јула у „Комбанк арени“

Састав предвођен једним од култних џез пијаниста „Чик Корија електрик бенд“ гостоваће 1. јула у „Комбанк арени“. Њихова турнеја део је прославе 75. рођендана Чика Корије која ће кулминирати двомесечним наступима у чувеном њујоршком клубу „Блу ноут џез“.

Састав „Чик Корија електрик бенд“ један је од неколицине џез ансамбала који су истински унели револуцију у уметничку форму, истичу из „Комбанк арене“.

Њихов истоимени деби-албум из 1985. године дошао је као гром из ветра неба, спајајући џез, рок, латино и фанк са звучним изумима који и даље звуче футуристички.

Реч је о квинтету класичног састава – Чик Корија на клавиру, Дејв Векл на бубњевима, Џон Патитучи на басу, Ерик Маријентал на саксофону, Френк Гембејл на гитари.

Њихов утицај огледа се од хип-хопа преко електронске музике до најбитнијих џезера данашњице попут „Снарки Папија“.

Чик Корија достигао је култни статус на музичкој сцени. Клавијатуриста, композитор и вођа бенда налази се у џез „Холу славних“ и један је од највише номинованих уметника у историји Греми награда са чак 63 номинације и освојена 22 признања.

Од класичног стила до авангарде, бибопа до џез-рок фјужна, од дечјих песама до камерних и симфонијских дела, Корија се током каријере поигравао са бендовима који разбијају жанрове.

Ипак, никада није био продуктивнији него у 21. веку, било да свира акустични клавир или електричне клавијатуре. Води више бендова, наступа соло и сарађује са значајним музичким именима.

Три пута током ове деценије номинован је за уметника године у Дaунбиту, а и даље га држи неуморни стваралачки дух. Као што је Њујорк тајмс једном написао, он је „светиљка узавреле и вечне младости“.

Улазнице за концерт ограниченог капацитета у „Комбанк арени“ биће ускоро у продаји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво