Стогодишњица прве џез плоче!

На данашњи дан пре 100 година, први пут је на неком носачу звука, забележена џез музика. Снимио га је „Диксиленд џез бенд“.

Нумера Livery Stable Blues, коју су написали Реј Лопез и Алчиде Нуњез, трајала је тачно три мунута и 10 секунди.

„Диксиленд џез бенд“, основан 1916. године, имао је пет чланова. Плочa, коју је издала дискографска кућа „Виктор“ 7. марта, постала је велики хит омогућивши џезу, који је тада као музички стил постојао искључиво у Њу Орлеансу и околини, да постане глобално популаран.

Убрзо по издању прве плоче, бенд мења име у „Ориџинал Диксиленд џез бенд“. Били су први џез бенд који је икада наступао у Европи, те 1918. године.

Били су активни до 1925. године, снимили бројне композиције које ће касније постати џез стандарди. Накратко су се окупили 1936. године.

За све то време објавили су више од 50 плоча са више од 100 нумера. Једна од познатијих коју су написали, била је Tiger Rag.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво