Жан Батлер на петом Београдском ирском фестивалу

Звезда светске плесне сцене и оснивач познате трупе „Риверденс“ Жан Батлер наступиће 9. и 10. марта у „Битеф театру“ у оквиру петог Београдског ирског фестивала.

Жан Батлер на петом Београдском ирском фестивалу Жан Батлер на петом Београдском ирском фестивалу

Батлерова ће на првом гостовању у Србији представити своје најновије дело, плесни пеформанс Ово је ирски плес, дует који је настао и који изводи у сарадњи са челистом и композитором Нилом Мартином.

Ово је ирски плес прати досадашњи рад Батлерове када је савремени плес у питању, укључујући њену славну прошлост у ирском степовању, продубљујући њене корене и осврћући се на однос између музике уживо и покрета.

„Нил и ја смо одушевљени што ћемо наступити у Београду. Заиста се радујемо што долазимо у ваш град први пут, како бисмо извели Ово је ирски плес у чувеном 'Битеф театру' и што ћемо се срести и радити са српским плесачима у оквиру радионица савременог и ирског плеса 6. и 7. марта. Веома се радујемо што ћемо поделити наш рад са вама“, поручила је Батлерoва.

Тај авангардни плесни комад долази у Србију након распродатих сала и одличних критика у Сједињеним Америчким Државама, као и ирске турнеје.

„Батлерова је изванредна плесачица, акценат њеног плеса јасно је ирски, покрети ногама су лаки и оштри, она клизи по подијуму као лептир који полеће са површине језера“, написао је критичар листа Њујоркер.

Широј публици Џин Батлер је позната по раду у светски познатом саставу „Риверденс“, којег је основала заједно са Мајклом Флетлијем. У чувеној трупи, коју је напустила 1997. године, била је главна женска плесачица и кореографкиња.

Батлерова је иначе први пут наступила на концерту познатог традиционалног ирског бенда "The Chieftains" у њујоршком „Карнеги Холу“ са само 17 година и са њима је наступала широм света шест година.

Осим изузетног угледа који ужива када је традиционални ирски плес у питању, веома је цењена и на светској сцени савременог плеса.

Тренутно је ванредни професор на ирским студијама на факултету Glucksman Ireland House у Њујорку и предавач на предмету Традиционална музика и плес на Универзитету Лимерик, а позвана је да од 2018. године предаје у престижној школи „Принстон атељер“.

Улазнице за плесни наступ Ово је ирски плес могу се купити на благајни „Битеф театра“ по цени од 1.000 динара, а за студенте коштају 600 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво