„Јуриј Хонинг акустик квартет“ на „Нишвилу“

Квартрет који предводи холандски саксофониста Јуриj Хонинг, један од најзначајнијих европских музичара, наступиће 14. августа на џез фестивалу „Нишвил“, најавили су организатори.

Према утицајним публикацијама Penguin Guide to Jazz on CD и Oxford Introduction to jazz, Хонинг је један од најзначајнијих џез музичара у земљи која има изузетно јаку џез сцену.

Наступао је у више од 90 земаља широм света, а његова дискографија броји 40 албума.

Године 2001. добио је награду „Едисон џез аворд“ (која се сматра холандским панданом награде Греми) за албум Seven, на којем свирају и Пол Блеј, Гери Пикок и Пол Моушн, а 2012. Хонинг је награђен најзначајнијим џез признањем у Холандији – „Бој Едгар прајз“.

Хонинг је пажњу светске јавности привукао још 1996. године када је са својим триом објавио албум Star Tracks.

Још тада је његов стил оцењен као „изузетно оригиналан микс џеза, поп музике и незападњачких музичких традиција“.

Снимао је и наступао са легендом холандског џеза или, како га често називају „кумом холандске импровизоване музике“ Мишом Менгелбергом, предводио групу „Оријент експрес“, која се базирала на фузији џеза и традиционалне музике Средњег истока.

Са пијанисткињом Нором Мулдер снимио циклус Шуберетових песама Зимско путовање (у оригиналу написане за клавир и глас), као и албум у пратњи оркестра који је као диригент и аранжер водио Винс Мендоза.

Лондонски Тајмс је још пре неколико година констатовао да је Јури Хонинг „један од најкреативнијих и најхрабријих саксофониста у овом тренутку“.

Квартет који води последњих неколико година имао је турнеје и наступао на значајним фестивалима широм Европе, Азије и Јужне Америке.

Почетком прошле године објавили су албум Desirе, најличнији Хонингов албум, а под утицајем џеза, духовне музике, савремене поп и модерне уметничке музике.

Desire не само да је од стране стручне јавности проглашен за најбољи џез албум године, већ је и најпродаванији албум у Холандији, а зваично признање је уследило почетком ове године када је Хонинг за Desire добио још једну награду „Едисон џез аворд“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво