Додељена признања “Youth Heroes“ за 2015. годину

Победницима првог конкурса "Youth Heroes", који организује Фондација „Егзит“ у сарадњи са НИС-ом и уз подршку РТС-а, уручена су признања. Циљ конкурса је да се млади, анонимни хероји представе јавности и промовишу вредности које би требало да буду узор свима. Осамнаест младих „за пример“ проглашени су херојима, а награде су додељене у Галерији РТС-а.

Херојима у области Образовање и наука за средњошколце првопласираном Стефану Вељи, другопласираној Јовани Кондић и трећепласираном Алекси Константиновом, а студентима и дипломцима Кости Јовановићу, Јасмину Нурковићу и Николи Тепавцу уручила је Снежана Лакићевић, признања је уручила менаџерка са сарадњу компаније НИС са универзитетима, образовним и научним институцијама.

Извршни директор Фондације „Егзит“ Иван Петровић уручио је признања Мирку Калдарашу, Алекси Живковићу и Арсену Арсеновићу, добитницима у области за Друштвени активизам.

Првопласираном Милану Инићу, другопласираном Радету Јоксимовићу и трећепласираној Тамари Јаковљевић признање за Креативне индустрије уручила је Јелена Оташевић, менаџерка корпоративних комуникација „Рингијер Аксел Шрингер медија“.

Добитницима признања у области за Предузетништво Лазару Ерићу, Ивану Петровићу и Ивану Бркљачу уручила је Славица Сквајер, власница и Директорка НЛП Института Београд.

Шефица службе за односе са јавношћу и корпоративни имиџ РТС-а Душка Вучинић уручила је признање за Културу и уметност Гали Чаки, Јовани Бобић и Тијани Козарчић.

Душан Ковачевић, оснивач и директор фестивала „Егзит“ истакао је да је мисија фондације да се утиче на јавност и развој младих.

„Ово је прилика да се покаже да нада постоји. Ови млади људи су инспирација, они су покретачи, храбри, посвећени и истрајни и поносни смо на њих. Они су супер млади хероји и ако сви буду као они, стварност ће бити боља“, рекао је Ковачевић.

Директоркa за односе за јавношћу и комуникације НИС-а Сањa Лубардић нагласила је да се седам година уназад млади људи афирмишу у Србији. Додаје да је битно улагати у младе људе и у њихову промоцију јер су, како каже, млади људи будућност.

На ЛЕД екрану у Галерији РТС-а емитован је филм "Youth Heroes 2015", у којем је приказано шта су све добитници награда урадили да би добили признање.

Затим је уследила панел дискусија на тему „Ко су идоли младих у Србији“ чији је модератор био уредник и новинар РТС-а Зоран Станојевић, председник Савеза друштава психотерапеута Србије др Зоран Миливојевић, музичка звезда и писац Марко Шелић Марчело, добитник специјалне награде "Youth Heroes" Јован Симић и извршни директор „Егзит“ фондације Иван Петровић.

„Резултати истраживања за едукацију су забрињавајући. Две трећине младих жели да оде из Србије, али њихова идеја треба да буде другачија. Херој жртвује себе јер је заједница битна. Млади треба да раде и дају заједници“, навео је Миливојевић.

Према његовим речима млади мисле да је најлакше да се истакну тако што ће направити неред и да не праве разлику између публицитета и популарности.

Иван Петровић је истакао да је проблем у томе што прави хероји заступају минималан простор у медијима.

„Наш циљ је да се пошаље порука да је могуће успети и у тешким околностима. Ако се трудите, посвећени сте, креативни сте, могуће је“, нагласио је Петровић.

Марчело је истакао да бити добар није досадно.

„Културу треба промовисати. Да би култура била 'кул' треба то схватити као државни пројекат“, рекао је Марчело.

Млади уметник сматра да неко може да буде херој и ако није присутан у медијима, али да је тако теже.

„Битна је видљивост и фреквентност. Живимо у ери медија, они све креирају. Треба учинити ове хероје видљивијим. Сви се боре за своју егзистенцију, а нико се не бави друштвом“, приметио је Марчело.

Добитник специјалне награде "Youth Heroes" Јован Симић, који је покренуо хуманитарну акцију сакупљајући дресове лечење болесне девојчице, нагласио је да је улога новинара у медијима веома битна.

„Новинар је уложио труд и емоцију у акцију коју сам покренуо. Могао је да напише нешто и не истакне, али није. Иницијатива појединца је увек пожељна“, рекао је Симић.

Жеља покретача конкурса била је да се млади хероји у Србији извуку из анонимности, представе јавности и промовишу како би постали инспирација, понос и узор за целе генерације.

Хероји су, како наглашавају у Фондацији „Егзит“, сви млади људи који стварају у тишини и постижу велике успехе, освајају медаље на међународним научним такмичењима, унапређују своју локалну заједницу, стварају врхунска уметничка дела, осмишљавају креативне подухвате и покрећу успешне компаније, а опет су недовољно видљиви.

Жеља и визија заједничког пројекта „Егзита“ и НИС-а, је да ови млади хероји буду амбасадори свих нас и да кроз своје личне примере представе будућност на делу.

За музички део свечаности био је задужен Слободан Тркуља, а програм је водила Душица Спасић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво