Ансамбл „Пјатницки“ 16. јуна у Центру „Сава“

Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ одржаће концерт 16. јуна у Сава Центру, најавио је Руски дом у Београду. Прво гостовање хора „Пјатницки“ у Београду организује Руски дом заједно са Министарством културе Русије уз подршку „НИС Гаспромњефта“.

Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ називају уметничком лабораторијом фолклора.

Хор је основао 2. марта 1911. године водећи истраживач, сакупљач и популаризатор руског народног стваралаштва Митрофан Јефимович Пјатницки.

Први је показао лепоту традиционалне руске песме онако како ју је народ вековима певао.

Окупио је талентоване интерпретаторе, желећи да упозна градско становништво са народним умећем и да пружи могућност да се доживи уметничка вредност руске народне песме.

О хору „Пјатницки“ снимљени су играни и документарни филмови, а иза себе имају велики број плоча и дискова.

Додела гранта председника Руске Федерације дала је могућност да се сачува огромно богатство претходних генерација хора, обезбеди континуитет рада, подмладе ансамбли и ангажују најбољи солисти Русије.

Хор „Пјатницки“ је обавезан учесник свих манифестација од државног значаја, а поверено му је и да представља Русију на највишем нивоу приликом сусрета шефова држава, дана културе Русије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. јун 2016, 17:41) - Драган [нерегистровани]

Легенде коначно код нас

Београд није свестан да ће га посетити највеће име руског фолклора које постоји на свету. Имао сам част наступати са њима на данима словенске писмености Св. Кирила и Методија у Москви. Прелепи гласови најталентованији Руси су део овог професионалног ансамбла.Ово је заиста нешто зашта лично живим и желим видети...