Дивна величанствена у Центру „Савa“!

Уметница светског гласа Дивна Љубојевић претворила је четвртак вече у величанствени аудио-визуелни догађај, концертом у препуној Великој сали Центра „Сава“, на коме је прославила 25 година рада са својим хором „Мелоди“ и промовисала недавно објављену „Антологију најлепше духовне музике православног истока“ (ПГП РТС).

Дивна величанствена у Центру „Савa“! Дивна величанствена у Центру „Савa“!

Аплауз који је Дивна добила одмах на почетку концерта „Београд у сусрет Васкрсу“, чим је крочила на бину, још пре него што је пустила свој чаробни глас, довољно је говорио о томе колико поштовања и дивљења осећају окупљени према уметници на сцени и њеном опусу.

Концертни програм Дивна је започела сама на сцени, певајући Апостоли от конец, а потом уз мушки састав Гаврилу вјешчавшу, бугарског напева, док је комплетан хор „Мелоди“ по први пут на сцени виђен уз Алилуја.

Низали су се и на овом концерту, као репрезентативан пресек свега онога што је Љубојевићева за четврт века урадила, валаамски, византијски и други напеви, а после сваког аплауз је бивао све јачи.

Потпуно посвећена публика разних генерација на прави начин је учествовала у великом концертном јубилеју.

Посебан украс концерта био је наступ Дивне са гудачким квартетом „Интермецо“, у две иначе акапела композиције Совјет превјечни Павела Чеснокова и Тебе појем Сергеја Рахмањинова, у изузетном аранжману Дивне Љубојевић.

Публика је од Дивне и хора „Мелоди“ чула и Благослови душе моја Господа, Херувимску песму, Во царствији твојем...

После 70 минута магије, сви чланови ансамбла су се појединачно, на челу са Дивном, поклонили публици, а Љубојевићева је, сасвим пригодно, добила и букете цвећа.

Приредила је, прво отпевавши Оче наш, заједно са осталим учесницима, још петнаестак минута уживања посетиоцима, а онда се зачуо громогласан аплауз, најјачи током читаве вечери.

Публика је и у визуелном смислу добила неуобичајено леп угођај сасвим прикладан оваквом типу догађаја. Уопште узев, потпуно су испуњене Дивнине најавне речи да људе очекује „диван, визуелно обогаћен и музичким искоцима освежен концерт“.

Мајсторство људи који су се бавили тоном је донело такву акустику коју Центар „Сава“ не поседује, што је за целокупан ужитак представљало јако битну ставку.

Концерту су присуствовали Пеца Поповић, Веља Павловић, Душан Ковачевић, Матија Бећковић, Владан Вукосављевић, Небојша Брадић, Момчило Бајагић-Бајага, Зоран Костић-Цане, Небојша Антонијевић-Антон, Лена Ковачевић, Драган Илић-Илке, Мари Мари, Воја Аралица, Небојша Бабић, Мадлена Зептер, Тања Петернек, Ивана Зарић, градски секретар за културу Владан Вукосављевић и многе друге познате личности.

Нема сумње да, у најмању руку, једнако снажном и емотивном доживљају могу да се надају и Новосађани 23. априла у Синагоги, на распродатом концерту Дивне и хора „Мелоди“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво