Томи Емануел у новембру у Дому синдиката

Томи Емануел, гитариста јединственог стила, један од тројице на свету са „сертификатом”, гостоваће по четврти пут у Београду, што је само доказ да му је заиста остао у лепом сећању, и да наступ из 2006. у Народном позоришту није „тек тако” назвао једним од најбољих у 40-годишњој каријери.

Аустралијски гитариста виртуоз Томи Емануел најавио је на свом званичном сајту www.tommyemmanuel.com да ће поново наступити у Београду 19. новембра у Дому синдиката.

Код нас стиже из загребачког Дома спортова где би требало да гостује дан раније, а турнеју наставља у Братислави.

Чувен по јединственом начину свирања гитаре, Емануел је наступио први пут у Београду у Народном позоришту 2006. године, и потом у Коларчевој задужбини 2007. и 2008. године, уз одличне оцене критике и публике.

Концерт у Народном позоришту Аустралијанац је оценио као један од незаборавних у својој 40-годишњој каријери.

Емануел уживо изводи мешавину ауторских ствари и обрада познатих рок песама, попут хитова "Битлса", а последње издање му је концертни албум "Centre Stage" из 2008. године.

"Finger Style"

Емануел је гитару почео да свира као четворогодишњак, по слуху и без формалног музичког образовања. Свој јединствени стил назвао је једноставно - "finger style" (стил свирања прстима) тежећи да гитару свира онако како пијаниста свира клавир.

Jедан од првих и највећих узора Емануелу био је Чет Еткинс, легенда гитаре. Чет и Томи су сарађивали 1996. године на албуму "The Day Finger Pickers Took Over The World", номинованим за Греми.

Томи Емануел је поред многобројних награда и признања добио и престижну титулу "Certified Guitar Player" коју осим њега носе још само два човека у свету - Џери Рид и Џон Ноулс.

Емануел је сарађивао и са Ериком Клептоном, Џорџом Мартином, Лесом Полом, Хенком Марвином, Стивијем Вондером и многим другим истакнутим уметницима широм света, као и са симфонијским оркестрима Аустралије, Немачке и Америке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи