На граници савршенства

Jедан од највећих музичара и текстописаца данашњице, Леонард Коен, одржао је синоћ у Београду фантастичан трочасовни концерт пред око 10.000 људи.

Синоћни концерт канадског кантаутора Леонарда Коена у Београдској арени пред готово десет хиљада посетилаца, остаће упамћен по свирци која се звучно и извођачки граничила са савршенством.

Наступ започет у 20.40, уз краћу паузу на половини, Коен (74) је окончао нешто пред поноћ после три биса, а од публике у Арени која је на крају устала на ноге, опраштао се између осталог и речима: "Повластица је бити пред оваквом публиком. То нас освежава".

Коен је дошао у Београд у оквиру своје прве светске турнеје после 15 година, а Арена је због великог интересовања неколико дана пред концерт пустила у продају додатан број улазница, тако да је публика готово у потпуности испунила седишта у партеру и на доњим трибинама.

Док је његов шесточлани бенд уз три женска вокала почињао концерт са "Dance Me To the End of Love", Коен је изашао на позорницу у елегантном тамном оделу са шеширом, бурно поздрављен од публике у Арени, која није престајала да честим аплаузима награђује певача чак и усред песама "The Future", "Aint No Cure For Love", "Bird on a Wire", "Everybody Knows" и "In my Secret Life".

Скоро нестваран, кристално чист звук бенда и дубок, али топао Коенов глас испуњавали су сваки угао Арене у "Who By Fire", "Waiting For a Miracle" и "Anthem".

Последњу је најавио речима: "Хвала вам много за вашу топлу добродошлицу ове вечери, пријатељи. Следећу песму ће препознати становници овог храброг града, који су прошли кроз многе недаће".

Пошто је направио двадесетоминутну паузу, други део концерта Коен је отворио свирајући сам клавијатуре у "Tower of Song", а затим и гитару за први велики хит у каријери "Susanne" из 1967. године, који је испратила маса светлуцајућих мобилних телефона у тами дворане.

Коен и његови музичари наставили су да са импресивном лакоћом и надахнутошћу нижу песме "Sisters of Mercy", "Gipsy's Wife" и "Boogie Street", коју је отпевала Шарон Робинсон, пратећи вокал, уз овације београдске публике.

Усред једног од највећих хитова своје каријере "Hallelujah", Коен је поново одао признање главном граду Србије отпевавши: "I did not come to Beograd to fool you".

Званичан део концерта окончан је уз Коеновe класикe "I'm Your Man" и "Take This Waltz", после чега је Канађанин театрално отплесао са позорнице.

Поустајала публика са седишта громогласно је дозвала Коена на први бис за "So Long, Marianne" и "First We Take Manhatten", а музичар се потом враћао за још два биса када су изведене и "If It Be Your Will", "That's No Way To Say Goodbye", "Closing Time"...

"Хвала вам што одржавате моје песме живима", захвалио се Коен, који се током наступа често поклањао публици скидавши шешир.

Тек је паљење светала у дворани после трећег биса натерало посетиоце да почну да напуштају Арену.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара