Леонард Коен у среду у Београду

Канадски кантаутор и песник Леонард Коен одржаће концерт 2. септембра у Београдској арени, у оквиру своје прве светске турнеје после 15 година паузе.

Из Београдске арене данас је саопштено да ће концерт Леонарда Коена у среду почети у 20.30, и трајаће преко два часа уз предвиђену паузу од 15 минута.

Монтреалски песник и писац, Коен (72) одлучио је да се пресели средином шездесетих у Лос Анђелес и почне музичку каријеру дебијем "Songs of Leonard Cohen" (1967), на коме су се нашле поп, фолк и кабаретски обојене песме "Suzanne", "Sisters of Mercy", "So Long, Marianne" и "Hey, That's No Way to Say Good".

Статус песника највећих животних тема, попут секса, духовности, религије и моћи, Коен је потврдио и албумима "Songs From a Room" (1969), "Songs of Love And Hate" (1971) и "New Skin for the Old Ceremony" (1974).

Посебно место у његовој дискографији заузима албум "Death of a Ladies' Man" (1977), на коме је уместо свог препознатљивог минималистичког фолка понудио песме у богатијим рок и џез аранжманима насиљу склоног продуцента Фила Спектора.

Коен је касније признао да му је Спектор под претњом оружјем забранио присуство у студију током миксовања албума.

Уследио је слабо примљени албум "Various Positions" (1984), који је парадоксално донео једну од најпопуларнијих Коенових песама, "Hallelujah", коју је до данас обрадило преко 150 извођача, од Џефа Баклија и Вилија Нелсона, до Бона Вокса.

Интересовање публике и критике Коен је повратио успешним албумима "I'm Your Man" (1988) и песимистички интонираним "Тhe Future" (1992).

После турнеје 1994. године музичар се повлачи у будистички центар у Лос Анђелесу, где постаје монах.

После вишегодишњег одсуства из музике, Коен се враћа албумима "Ten New Songs" (2001) и "Dear Heather" (2004), као и "Blue Alert" (2006), на ком је као продуцент и коаутор сарађивао са својим некадашњим пратећим вокалом Ањани Томас.

Коначно, Коен је 2008. године уведен у "Рокенрол кућу славних", када је одлучио да после 15 година паузе крене на светску турнеју која је обухватила 84 града, од Лондона до Букурешта.

Турнеја се наставља и ове године са преко 30 нових концерата, међу којима и у Београду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво