Жељко Јоксимовић српски представник на Еуросонгу

Србију ће на „Песми Евровизије“ у Азербејџану, маја 2012, представљати Жељко Јоксимовић. Композиција коју ће певати биће представљена почетком следеће године у специјалној емисији на РТС-у.

Србију ће на „Песми Евровизије" у Азербејџану, маја 2012, представљати Жељко Јоксимовић, наш певач и композитор највишег ранга.

РТС, пуноправни члан Европске радиодифузне уније (ЕБУ) има ексклузивно право избора српског представника.

Због штедње, промењен је ранији начин избора наше песме. Жељко Јоксимовић певаће у Азербејџану сопствену композицију коју ћемо први пут чути почетком следеће године у специјалном телевизијском представљању.

Јоксимовић је аутор са богатим евровизијским искуством. Био је вишеструки композитор, извођач, а на „Еуросонгу" у Београду и домаћин-водитељ.

Биографија Жељка Јоксимовића

Жељко Јоксимовић рођен је у Београду 1972. године. Године одрастања и школовања везују га за Ваљево.

Дипломирао је на Факултету музичких уметности у Београду.

Професионалну музичку каријеру започео је са само пет година. Већ са 12 побеђује на престижном музичком фестивалу у Паризу, где осваја титулу Прва хармоника Европе.

Средином деведесетих, ниже успехе на фестивалу „Београдско пролеће" као композитор.

Успех на „Пјесми Медитерана" у Будви 1998. године омогућио му је учешће на два међународна фестивала у Белорусији (Могиљев и Витјебск) са којих се враћа са Гран пријем.

Прекретницом на пољу солистичког рада сматра се 2000, када издаје свој први албум „Амајлија".

Ипак, преломном у његовој каријери сматра се 2004. година и учешће на „Песми Евровизије" са песмом Лане моје, када је, као представник Србије и Црне Горе, освојио друго место.

Већ наредне године, поново се појављује на „Беовизији", националном избору за представника за „Песму Евровизије", са песмом Јутро, компонованом за певачицу Јелену Томашевић.

За „Еуросонг" 2006. године прави музику за песму Лејла, којом је сарајевска група „Хари Мата Хари" репрезентовала Босну и Херцеговину у Атини и освојила треће место.

Жељко се из Атине вратио са престижном наградом "COMPOSERAWARD 2006", за најбољег композитора, кога бирају колеге које су учествовале.

Компоновао је и музику за многе позоришне представе (Мандагра, Љубинко и Десанка, Роб љубави, Пешице...), као и за филм Ивкова слава.

Године 2008, именован је од стране РТС-а и ЕБУ-а за домаћина „Еуросонга 2008" у Београду, заједно са ТВ водитељком Јованом Јанковић.

број коментара 66 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. јан 2012, 18:31) - Nina [нерегистровани]

Samo napred!!!

Ne sumnjam uopste u Zeljkovo umece i kvalitet. Njegov stil komponovanja je uvek prepoznatljiv! Sigurna sam da ce nas Zeljko predstavljati u najboljem svetlu. Zeljko sjajan si! Neka bude onako kako je Bog odredio - a nadam se pobedi!!!

(понедељак, 28. нов 2011, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

podrška :)

Uuuuu, stvarno me obradovala ova vijest!! Jako mi je drago da će željko opet predstavljati srbiju ne Eurosongu! Evo, već imate unaprijed zagarantirano mnoštvo glasova iz Hrvatske! Željko, rasturaš! :) Pozdrav iz Hrvatske! ;)

(четвртак, 24. нов 2011, 22:05) - anonymous [нерегистровани]

Zeljko majstor

Meni je ta pesma in a moment like this nesto najgluplje sto je poslednjih godina bilo na evroviziji, strasno neoriginalno i isprano, a Danska bi mozda i pobedila jednom da ne salju non stop abba copije. Ince mislim da je RTS napravio sjajan izbor. Zelim Zeljku da, kako je on sam rekao, malo popravi onaj svoj plasman iz 2004 i, kad smo vec kod moment like this, Zeljko je majstor kada treba napraviti nesto interesantno i dobro. Tako da Zeljlko FTW!

(среда, 23. нов 2011, 01:28) - anonymous [нерегистровани]

In a Moment like these

Najbolje sta je zapad u poslednjih 20 godina na ESC-u dao,naime danski predstavnici sa "In a Moment like these",nisu bili prvi pa prema tome braco Srbi plasman je i na ovom podrucju politike postao sporedna stvar.

(уторак, 22. нов 2011, 23:52) - Caliel [нерегистровани]

@beli Andjeo

Andjele beli,
davno smo se sreli,
beskrajno se zavoleli,
i u vecnu ljubav se zakleli...

(уторак, 22. нов 2011, 23:47) - anonymous [нерегистровани]

@neponovljivo&nezaboravno

Tako je!Neka samo bude iskonsko-srpsko,onako iz duse a za plasman nije nas briga!

(уторак, 22. нов 2011, 09:23) - Imemoje [нерегистровани]

Pitam se pitam

Da li ce mozda on osmisliti i koreografiju, scenografiju, kostim, sminku...?

(уторак, 22. нов 2011, 00:36) - Natali [нерегистровани]

Beli Andjeo

Lane,neka ti sam arhangel Gavrilo u snu "udahne" nove note jer ja jednostavno ne mogu da verujem da ovako nesto lepo kao sto je "Lane moje" moze da se prevazidje!

(уторак, 22. нов 2011, 00:21) - anonymous [нерегистровани]

Neponovljivo nezaboravno

Mene je pobeda Finske 2006 definitivno uverila da i na ESC-u politika igra glavnu ulogu.A i prosle godine,iako "Caroban" nije bio bas po nasem "JUS-u",mi u Nemackoj smo ipak dobrano glasali za Ninu,kad na kraju od Nemacke za Srbiju-0 Points!E od tada verujem u teoriju zavere!
A nase "Lane" samo neka iskomponuje nesto iz duse,nesto iskonsko srpsko a opet neponovljivo kao sto je "Lane moje" bilo,po mogucnosti uz Ad Hoc(nezaboravna je ona frula) i nece biti promasaja!

(понедељак, 21. нов 2011, 23:57) - anonymous [нерегистровани]

@zelje puste

Jeli bre,jesi ti to prespavao "Molitvu"?!
A sto se Zeljka tice-"Lane" je onomad bilo 2. samo zato sto se Ukrajina nalazila posred narandzaste revolucije!