Читај ми!

Завршени „Филмски сусрети“ у Нишу

Највеће признање 46. Фестивала глумачких остварења у Нишу, Гран при „Наиса“, припало је Љубомиру Бандовићу за улоге у филмовима „Сестре“ и „Непријатељ“. Награда „Цар Константин“ за најбољу мушку улогу припала је Милошу Биковићу, док је признање „Царица Теодора“ за најбољу женску улогу додељена Ивани Вуковић.

За најбоље глумачко остварење у филмовима Сестре, Владимира Паскаљевића и Непријатељ Дејана Зечевића, глумац Љубомир Бандовић је на 46. Фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма „Филмским сусретима" у Нишу, награђен највећим, гран при признањем, „Наиса".

„Ово нисам сањао. Ово је моја прва филмска награда и као што кажу - прво, па мушко. Нисам лагао кад сам рекао да стварно ово тек треба да заслужим, јер ако погледате имена која су ово добила пре мене, онда се ово стварно заслужује", изјавио је Љубомир Бандовић.

Признање „Царица Теодора" припала је младој глумици Ивани Вуковић за улогу у филму Сестре, а „Цар Константин" глумцу Милошу Биковићу коме је улога у филму Монтевидео, Бог те видео, такође, прва.

„Ја на ову награду гледам као на три у један, јер ми је ово и дебитантска награда и награда за животно дело, јер је Монтевидео све што сам у животу урадио", шаљиво је истакао Милош Биковић.

Добитници повеља су: за мушку улогу Тихомир Станић у филму Непријатељ, а женску Јасна Ђуричић за улогу у филму Бели, бели свет.

Најбољи глумац који је остварио епизодну улогу је Виктор Савић, и то у остварењима Шишање и Монтевидео, Бог те видео, а најбољу женску епизодну улогу остварила је Ана Мандић у филму Сестре.

Најуспешнији дебитант је Петар Стругар, који је остварио улогу у филму Монтевидео, Бог те видео.

Две повеље страним глумцима додељене су Бојани Новаковић и Александру Стојковићу.

Нишка публика за најбољег глумца својим гласовима прогласила је Александра Срећковића Кубуру.

О званичним наградама фестивала одлучивао је жири: Љиљана Стјепановић, председница и чланови Соња Колачарић и Андреј Шепетковски.

Добитнику Гран прија „Наиса" припашће 180.000 динара, док ће носиоци награда за најбољу мушку и женску улогу „Цар Константин" и „Царица Теодора" понети по 150.000 динара. 

Добитници повеља биће награђени са по 100.000 динара, а најбољи дебитант и епизодисти са по 80.000 динара.

Жири је ове године одлучио да не саопшти награде током дана, како је то било ранијих година, већ је своју одлуку држао у тајности до званичног затварања.

На фестивалу су додељене и незваничне награде, те је награду нишког Народног позоришта за најбољу комичну улогу понео Бранимир Брстина.

По избору жирија критике FIPRESCI најбољи су глумац Виктор Савић и глумица Хана Селимовић, а по избору „Синхро филма" из Беча, за најбоље су проглашени Милица Зарић и Александар Срећковић.

Овогодишњи Филмски сусрети завршени су пројекцијама документарних филмова О, гринго и Синема Комунисто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво