Читај ми!

„Монтевидеу“ награда публике у Москви

На 33. Московском међународном филмском фестивалу награду публике добило је остварење Драгана Бјелогрлића „Монтевидео, Бог те видео“. Међу награђеним насловима и шпански филм „Таласи“ и пољски „Јоана“.

Филм Драгана Бјелогрлића  Монтевидео Бог те видео добитник је овогодишње награде публике на синоћ завршеном 33. Московском међународном филмском фестивалу, јавила је агенција Итар-Тас.

Како наводи руска агенција, филм о учешћу југословенске фудбалске репрезентације на првом Светском првенству, добио је награду најстрожег и непоткупљивог судије.

Остварење из Србије било је укључено у такмичарски програм Фестивала, који је трајао од 23. јуна.

Међународна федерација филмских критичара Фипресци је наградила дебитантски филм Шпанца Алберта Мораиса Таласи, о старцу који одлучује да се после 50 година врати у град у Француској где је био у концентрационом логору.

Награда руских филмских критичара, статуета Слона, додељена је пољском филму Јоана Феликса Фалка из главног такмичарског програма о догађајима из 1939. године у Варшави, у ком јунакиња филма крије од фашиста јеврејску девојчицу.

Признања међународног жирија на чијем је челу била Џералдина Чаплин и имена добитника шест сребрних и једног златног Георгија, биће саопштени вечерас, на додели у биоскопу Пушкински.

Једна од главних звезда на додели биће британска глумица са руским коренима Хелен Мирен или Јелена Васиљевна Миронова. У главном такмичарском програму учествовало је 17 филмова, а критичари као фаворите наводе руски филм Сапито шоу Сергеја Лобана, Таласе, Јоану и јапански филм Честитка Канетоа Синде.

Укупно је до данас на Фестивалу у Москви приказано приближно 500 филмова, а паралелно са главним такмичарским програмом, у оквиру програма „Перспективе" приказивани су дебитантски и експериментални, као и документарни филмови.

Како је открио председник Фестивала Никита Михалков, укупно је било око 60.000 посетилаца, од чега је 30.000 гледало програм нових руских филмова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво