Читај ми!

Најлепши француски филмови у Дому омладине

Поводом прославе 60 година рада Француског института у Србији, у београдском Дому омладине биће организована четвородневна ревија „Најлепши француски филмови“.

Од среде, 27. априла, до суботе, 30. априла, у Великој сали Дома омладине Београда, биће одржана ревија „Најлепши француски филмови". Повод је шест деценија рада Француског института у Србији.

Ревију ће у среду, у термину од 18 часова, отворити Прошле године у Мариенбаду, остварење Алена Роби-Грилеа из 1961. године.

Реч је о једном од најутицајнијих филмова свих времена, мистериозном, елегантном, надреалном филму који инспирише и надахњује, апсолутном култу о којем се и дан данас расправља, наводе организатори.

Истога дана, од 20 часова, биће приказан један од најпознатијих филмова „Новог таласа", необичан љубавни троугао између двојице пријатеља и импулсивне младе жене, под називом Жил и Џим (1962). Иначе, овај филм Франсоа Трифоа је прославио глумицу Жану Mоро.

Први термин у четвртак, 28. априла, резервисан је за култно дело Жан-Лика Годара, До последњег даха, кључни филм „Новог таласа" који и данас плени својом модерношћу и „који је једним ударцем отворио сасвим ново поглавље историје филма".

Вечерњи термин (20 h) припашће редитељу Алену Ренеу, који је 1958. године урадио једну од најлепших љубавних прича икада снимљених - Хирошима, моја љубав - дирљиво, потресно, изненађујуће остварење, и данас актуелно као и године када је снимљено!

Најбољи филм славне списатељице и редитељке Маргарет Дира, Индија сонг, иновативан, сензуалан и очаравајући филм, баш као и њени романи, можете погледати у петак, од 18 часова.

Очекује вас поигравање са формом, иконичка улога Делфин Сериг и једна сасвим другачија Индија.

Ужасна деца, други филм чувеног Жан-Пјера Mелвила, настао по Kоктоовом роману, на програму Велике сале Дома Омладине је два сата касније. Ова необична и страсна прича одушевљавала је генерације и уједно најавила једну од најзначајнијих редитељских каријера у Француској.

Франсоа Трифо ће се на репертоару наћи и последњег дана ревије - од 18 часова са Четири стотине удараца, делом из 1959. године. То је Трифоово прво дело, након којег је било јасно какав таленат носи у себи. Ова дирљива и емотивна прича о одрастању и дан данас представља референцу.

Ревију најлепших француских фимова затвара Лифт за губилиште Луја Мала, кримић који је постао апотеоза жанра. Осим што је најпознатији филм славног редитеља, он изненађује, одушевљава, узбуђује...

Цена улазница је 150 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво