"Cinema Komunisto" премијерно међу „Седам величанствених“

Документарац о кинематографији у доба Титове Југославије "Cinema Komunisto" премијерно приказивање у Србији имаће на затварању смотре „Седам величанствених“, 29. јануара.

Седму смотру документарног филма „Седам величанствених" затвориће документарни редитељски првенац Миле Турајлић Cinema Komunisto.

То ће бити прва домаћа пројекција дугометражног документарца који је светску премијеру имао у новембру прошле године, у Амстердаму, на најпрестижнијем фестивалу документарног филма ИДФА, у такмичарској селекцији „Прво појављивање" (First Appearance).

Тај 100-минутни филм истражује настанак југословенског „Холивуда Истока", златно доба и пропаст Филмског града у Београду и начин на који су љубав тадашњег председника Јосипа Броза Тита према филму и његово директно учешће у продукцији стварали причу о Југославији на филмском платну.

Ауторка је истакла да је, шетајући као студент по заборављеном Филмском граду, схватила да се ту дешавало „нешто велико и значајно".

„Учинило ми се као да сам закаснила на неки сјајни провод, баш као што је читава моја генерација 'закаснила на живот' у Југославији. Трудили смо се да понудимо нови начин сагледавања тог протеклог времена које је било и смешно и озбиљно, и полетно и ограничавајуће и које је, заправо, нестало са одласком главног режисера", објаснила је ауторка остварења.

Филм је настао у продукцији „Дриблинг пикчерса" у Београду, у сарадњи са „Интермедија нетворком", а реализација је трајала више од четири године.

Продуцент је Драган Пешикан, монтажер Александра Миловановић, а директор фотографије Горан Ковачевић.

Пројекат је развијан на престижним европским програмима за подршку документарним филмовима - Discovery Campus Masterschool (Немачка), ARCHIDOC(Француска), IDFAcademy (Холандија).

Квалитет су препознали и фондови Филмског центра Србије, Града Београда, Фонда „Јан Вријман", као и европске телевизије које су га већ откупиле права за емитовање у Словенији, Грчкој, Аустрији и Финској.

Фестивал „Седам величанствених", у оквиру којег ће бити приказано седам документарних филмова по избору селектора Туеа Стина Милера из Данске, биће одржан од 25. до 29. јануара у београдском Центру „Сава".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво