„Бели, бели свет" одушевио у Локарну

Филм Олега Новковића „Бели, бели свет", који је имао премију на престижном фестивалу у швајцарском Локарну, одушевио и критику и публику. Због великог интересовања публике заказана и четврта пројекција филма. Страни медији „Бели, бели свет" назвали „незаборавним и храбрим", „величанственим" и „правом балканском опером".

Филм „Бели, бели свет" наишао је на одличан пријем критике и публике на фестивалу у Локарну (Швајцарска), где је премијерно приказан у главном програму, саопштили су представници Филмског центра Србије (ФЦС).

„Изузетно остварење српског редитеља Олега Новковића. Услед патњи у свету, једина лепота коју можеш да даш свету је лепота трагедије (која је есенција онога што редитељ хоће да прикаже)", оценио је париски "Le Monde".

„Бели, бели свет" је у добио сјајне критке и у женевским новинама "Tribune", швајцарском листу на италијанском "Corriere del Ticino", и британском часопису "Screen Daily". У критикама пише да је Новковићев филм „незабораван и храбар филм", „прелепа српска трагедија", „права балканска опера", „најбољи филм овогодишњег фестивала", „величанствен филм"...

„Бели, бели свет" је приказан у такмичарском програму у ударном термину 6. августа пред 3.000 гледалаца, међу којима су били најугледнији представници светске филмске индустрије и медија.

Аплауз новинара на конференцији

На конференцији за новинаре, којој су присуствовали главни глумац и продуцент Уликс Фехмиу, редитељ Новковић, сценаристкиња Милена Марковић, продуцент Милена Тробозић Гарфилд, као и копродуценти из Немачке и Шведске, а новинари су, што је веома неуобичајено, аплаузом поздравили нашу екипу, истиче ФЦС.

Публика је такође са одушевљењем прихватила Новковићев филм и поздравила екипу филма дуготрајним аплаузом.

После премијерног приказивања, „Бели, бели свет" је имао и две репризе 7. и 8. августа, а због великог интересовања публике фестивал ће последњег дана, 14. августа, уз дозволу продуцената, приказати филм и четврти пут.

Уметнички директор швајцарског филмског фестивала Оливије Пер истакао је Новковићев филм као једно од најоригиналнијих и најснажнијих остварења овогодишње селекције у Локарну.

Инострани медији пишу и о изванредној глумачкој екипи, коју предводи Уликс Фехмиу, уз дебитанткињу Хану Селимовић. У ансамблу су још Небојша Глоговац, Милица Михајловић, Јасна Ђуричић и Борис Исаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи