„Почетак“ у походу на Оскара?

Нови филм Кристофера Нолана, „Почетак“, освојио је и публику и критику. Сада се спекулише о томе да ли британски редитељ има шансе да освоји и до сада неосвојиву тврђаву - награду Оскар. Академија би тако имала прилику да се искупи за неправду коју му је нанела ускративши му номинацију за „Мрачног витеза“, али и да коначно ода дужно признање жанру научне фантастике.

Летњи биоскопски хитови, нарочито они који припадају жанру научне фантастике, никада нису имали велике шансе у трци за најзначајније америчке филмске награде.

Важећи стереотип је да се они снимају искључиво да би се у врелим летњим данима у расхлађене биоскопске дворане привукла публика и тако зарадило много новца.

Британски редитељ Кристофер Нолан, међутим, није неко ко се обазире на стереотипе.

Доказао је то још пре десет година снимивши „Мементо", узбудљиву „мозгалицу" која му је донела прегршт награда и репутацију изузетног ствараоца.

Све што је потом дотакао претворио је у злато - његови филмови су до сада на благајнама зарадили више од милијарду и по долара.

Поред публике, Нолана воле и критичари, али је Америчка филмска академија до сада избегавала да му ода признање. Био је номинован за Оскара само као косценариста поменутог „Мемента".

Општа је оцена да је „Мрачни витез" морао да буде номинован за најбољи филм, а Нолан за најбољег режисера.

Како пише Холивуд рипортер, Академија има прилику да се искупи уколико његов нови филм „Почетак", већ оцењен као изузетно остварење, уврсти на листу номинованих за најбољи филм.

Међутим, сезона додела награда почиње тек за шест месеци, што је исувише дуг период да би могла да се процени судбина Ноланове сај-фај акције која је, само у САД, током првог викенда приказивања зарадила више од 60 милиона долара.

Аутор текста у Холивуд рипортеру подсећа да је неким од култних научно-фантастичних филмова, иако су били номиновани у по неколико категорија, по правилу измицала номинација за најбољи филм - „Одисеја у свемиру 2001." Стенлија Кјубрика, „Истребљивач"( Blade Runner) Ридлија Скота, „Матрикс" браће Ваховски.

„Почетак" говори о верзираном лопову - који краде идеје из људских снова.

Упркос бриљантној глумачкој екипи (Леонардо ди Каприо, Марион Котијар, Елен Пејџ, Кен Ватанабе, Мајкл Кејн...) процена је да је то најслабија тачка - бар са становишта Академије.

Наиме, глума је подређена заплету који „подсећа на решавање Рубикове коцке", па због брзе радње, нико из екипе нема прилику за „драмски соло", који Академија толико воли.

Без обзира на то да ли ће „Почетак" и даље бити у свести чланова Академије када почне трка за Оскаре, Кристофер Нолан је већ обавио велик посао - оправдао је очекивања великог броја поштовалаца његовог дела. А њих је све више.

„Почетак" у биоскопе у Србији стиже 22. јула.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво