Делфини и издаја јапанског поноса

Група истакнутих јавних личности у Јапану осудила отказивање пројекција Оскаром награђеног документарца „Залив". Најављено приказивање филма о лову на делфине у Јапану, отказано је након љутитих протеста националиста, који документарац виде као „издају јапанског поноса".

Више од педесет истакнутих јапанских новинара, академика и режисера осудило је застрашивања и претње које су довеле до отказивања пројекције „Залива", документарца о покољу делфина у Јапану.

Три биоскопа, у којима је „Залив" требало да се приказује овог месеца, отказали су пројекције после праве бујице љутитих телефонских позива и најава протеста националиста, који већ месецима демонстрирају испред просторија дистрибутера филма у Токију.

Како сматрају демонстранти, „Залив" је издаја јапанског националног поноса.

Амерички документарац, који је ове године добио Оскара, приказује тајне снимке лова на делфине у једном јапанском селу, као и напоре Рика О'Берија (тренера делфина из серије „Флипер") да то спречи.

Дистрибутер филма "Unplugged" саопштио је да је у преговорима са десетинама биоскопа у Јапану, али да за сада нема заказаних пројекција.

Режисер Хироказу Корида, новинар Соичиро Тахара и фемнисткиња Чизуко Уено су неки од 55 јавних личности које су потписале протестно писмо, у којем су навели да су узнемирени тактиком застрашивања која је коришћена да би се отказале пројекције.

„Ако филм, који говори о Јапану, не може да се приказује у Јапану, то само подвлачи проблеме слободе говора у нашој земљи", каже се у изјави која је послата медијима.

Потписници изјаве додају да се мишљења о филму могу разликовати, али да то значи да га треба приказати што већем броју људи, како би се охрабрила расправа.

Већина Јапанаца никада није јело месо делфина, али неки од њих сматрају да је убијање китова и делфина део традиције и да су неумесни протести странаца који се томе противе.

„Филм намерно изврће чињенице везане за кулуру исхране у Јапану и приказивање ће само повредити људе који буду гледали филм", наводи се у саопштењу једне од националистичких група.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво