Пронађена збирка ретких филмова

На Новом Зеланду пронађена колекција ретких немих филмова из двадесетих, међу којима једина копија филма "Upstream" Џона Форда, као и филмови Кларе Боу и Мејбел Норманд.

Колекција од 75 ратких немих филмова, снимљених у САД, пронађена је у Националној филмској архиви Новог Зеланда, преноси Асошијетед прес.

Међу пронађеним насловима су и нека од остварења водећих режисера и глумаца двадесетих година XX века, а свакако највеће откриће је једина сачувана копија филма "Upstream" (Узводно), шестоструког оскаровца Џона Форда.

„У колекцији су нека права блага", објаснио је Брајан Мичам, из Америчке филмске академије и издвојио и драму у којој глуми икона великог платна (и секс симбол) двадесетих Клара Боу, као и најстарије сачувано остварење комичарке Мејбел Норманд (глумила заједно са Чарлијем Чаплином у више успешних филмова).

„Иако су Нови Зеланд и Аустралија били последња станица од Холивуда, испоставило се да су постали дом фантастичне збирке, која је, захваљујући немару, опстала свих ових година", рекао је Мичам.

Сви филмови су првобитно били послати на Нови Зеланд како би се приказивали, а после тога је одлучено да би слање назад у САД било сувише скупо.

„Ови значајни наслови биће рестаурирани, а публика у САД и на Новом Зеланду ће моћи да ужива у њима", закључио је Крис Финлејсон, министар уметности, културе и културног наслеђа Новог Зеланда.

Само петнаест одсто немих филмова легенде Холивуда Џона Форда, који је добио четири Оскара за режију, сачувано је до данас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво