Изузетан допринос Гавраса и Марковића

Режисери Коста Гаврас и Горан Марковић добитници награде „Александар Лифка“, која се додељује на палићкој филмској смотри за изузетан допринос европској кинематографији.

Награда „Александар Лифка", која се додељује сваке године на Фестивалу европског филма „Палић", ове године припашће редитељима Константину Кости Гаврасу из Француске и Горану Марковићу из Србије.

У саопштењу организатора се наводи да ће лауреатима награда бити уручена током Фестивала европског филма на Палићу, на коме ће Гаврас и Марковић бити гости.

Француски редитељ, сценариста и продуцент Константин Коста Гаврас рођен је 1933. године у Грчкој, а у Француску је дошао 1951. године да би студирао право, али се пар година касније определио за Институт за високе филмске студије.

Радио је као асистент Жана Жионоа и Ренеа Клера, да би 1965. године режирао свој први филм „Убиства у спаваћим колима" са Симон Сињоре, Мишелом Пиколијем и Ивом Монтаном у главним улогама.

Један од најпознатијих Гаврасових филмова са изразитим политичким ставом је „З" (1969), који је награђен Оскаром за најбољи филм ван енглеског говорног подручја, а у већини филмова овог редитеља на мети критике су ауторитарни и милитантни политички системи.

Добитник је бројних награда, међу којима су и Оскар за најбољи адаптирани сценарио, заједно са Доналдом Стјуартом, за остварење „Нестао", Златна палма на Филмском фестивалу у Кану за исти филм као и награде Златни медвед на Филмском фестивалу у Берлину за филм „Музичка кутија".

Култни филмови, јунаци и реплике

Српски редитељ, сценариста и драмски писац Горан Марковић рођен је 1946. године у Београду, а филмску режију је студирао на ФАМУ у Прагу.

Осим великог броја играних филмова, Марковић је режирао и више од 50 документараца и написао и режирао више позоришних драма.

Већина Марковићевих филмова, међу којима су „Специјално васпитање" (1977), „Национална класе" (1979), „Мајстори, мајстори" (1980) и „Тито и ја" (1992) стекли су култни статус, а њихови јунаци, реплике или музика прихваћени су у оквирима популарне културе и цитирани у другим уметничким делима.

Добитник је више од 30 домаћих и страних награда, како за рад на филму, тако и за позоришно стваралаштво.

Најзначајније награде су две Златне арене у Пули за филмове „Већ виђено" (1987) и „Сабирни центар" (1989), награда Сребрна шкољка за најбољу режију на Филмском фестивалу у Сан Себастијану за филм „Тито и ја" и Стеријина награда за најбољи савремени текст „Турнеја" (2008).

Горан Марковић предаје режију на Факултету драмских уметности у Београду и члан је Европске академије за филмску уметност у Бриселу.

Награда Фестивала европског филма Палић, која ће бити уручена Гаврасу и Марковићу носи име по Александру Лифки, једној од најзначајнијих европских фигура заслужних за промоцију филма у првој половини прошлог века.

Прошле године је ова награда додељена познатом британском редитељу Кену Раселу и српском глумцу Микију Манојловићу.

Седамнаести Фестивал европског филма „Палић", на коме ће бити приказани филмови у девет селекција, биће одржан од 17. до 23. јула на више локација крај језера Палић, као и у Суботици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво