Шпанци хвале Паскаљевића

Филм „Медени месец" Горана Паскаљевића приказује се у арт биоскопима Мадрида, Барселоне и још десетак шпанских градова. Сви значајнији шпански медији посветили су му велики простор, уз изузетно повољне критике.

Филм „Медени месец", за који је редитељу Горану Паскаљевићу ових дана уручена награда на Фестивалу филмова посвећеног људским правима у Сан Себастијану, наишао је на одличне критике у водећим шпанским медијима.

Паскаљевићу је у Сан Сабастијану, непосредно пре премијере „Меденог месеца", као првом страном аутору, уручена награда за хуманост исказану у његовом филмском стваралаштву.

„Медени месец" се тренутно приказује у арт биоскопима Мадрида, Барселоне и још десетак шпанских градова, а сви значајнији шпански листови као и национална телевизија посветили су велики простор Паскаљевићевим интервијуима, праћеним изузетно повољним критикама.

Лист Де сине је тако Паскаљевића сврстао међу најважније европске редитеље у последње три деценије.

„Овај значајан редитељ, чије име можда не звучи као име Џејмса Камерона или Стивена Спилберга, дао нам је, међутим, нека од најбољих дела европске продукције последњих година, те га можемо мирне душе сврстати међу најважније европске редитеље у последње три деценије", наведено је у листу Де сине.

У тексту „Филм за размишљање", највећи дневни шпански лист Ел паис истиче да је „српски редитељ (Паскаљевић) откаченија верзија (у позитивном смислу) његовог земљака Кустурице. Тамо где један види забаву и комику, други види бол и тугу коју је за собом оставила стара Југославија. Ако један (Кустурица) приказује венчање због фолклора, други (Паскаљевић) то ради са критичком намером, кроз метафору и са јасним политичким контекстом".

„Првопоменути редитељ (Кустурица) инсистира на егзотичности, која је тако омиљена на фестивалима, док другопоменути, чији су актери српски и албански пар, иде у срж теме, илуструјући тешкоће на које наилазе млади са Балкана у жељи да побегну од крваве балканске прошлости и домогну се обећане земље - Европе. Кривац, као и увек, има једно име - предрасуде, њихове и наше", наведено је у листу Ел паис.

Ел мундо Паскаљевића, добитника највише награда „Златни клас" у историји фестивала у Ваљадолиду (за филмове „Туђа Америка", „Оптимисти" и „Медени месец") сматра одлучним браниоцем људских слобода који се, „поред тога што је снимио велике филмове (Сан зимске ноћи, Буре барута), увек борио против национализма у својој земљи модерном дијалектиком".

Аутор чланка у листу Периодико де Каталуња на крају опширне анализе филма закључује да је „Паскаљевић свестан да су млади људи снага која може да избави Балкан из тешке ситуације".

У тексту под насловом „Корак ка помирењу" филмски часопис Фотограмас је навео да је „'Медени месец', прва српско-албанска копродукција између традиционално сукобљених суседа, корак ка помирењу", и додаје да се „Паскаљевић не плаши да прикаже слике фрустрација, огорчености и насиља које су обележиле новију историју његове земље".

„Овај филм је скенер тмурне садашњости која би требало да суочи српску и албанску омладину, генерацију заробљену у расцепу отворених рана које потичу из прошлог рата и Европе која им пред носом затвара врата", наведено је у чланку листа Фотограмас.

У тексту часописа Гиа дел осио, под називом „Амбасадор српског филма", аутор је оценио да се Паскаљевић не бави истраживањем старих демона прошлости из угла прве послератне генерације, већ да је „Медени месец" мост између два света, који отвара ново поглавље у каријери београдског редитеља.

„Паскаљевићев рад је признат у читавом свету. Његови филмови добијају велике награде, док он истрајава на приказивању живота без улепшавања. 'Медени месец', његов нови филм, говори о љубави, сновима и границама, укратко о људима који само желе бољу будућност", закључио је аутор текста у једном од најелитнијих шпанских дневних листова Ла расон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво