Проглашени најбољи на фестивалу Трајбека

Турско-немачка драма „Када одемо" и документарац о романси двоје људи са Дауновим синдромом „Моника и Дејвид" однели су најважније награде са деветог издања њујоршког филмског фестивала Трајбека.

„Када одемо", у којем Сибел Кекили игра мајку која са петогодишњим сином побегне од насилног мужа из Истанбула у Берлин, проглашен је за филм са најбољом причом на Трајбека фестивалу.

Главна протагонисткиња Сибел Кекили такође је проглашена за најбољу глумицу.

Жири фестивала, у којем су били и глумци Хоуп Дејвис и Ерон Екхарт, издао је саопштење у којем се наводи да турско-немачки филм приказује напоре једне жене која покушава да дође до слободе.

„Иако се та тема често разматра, редак је случај да се овом проблему приђе са толико људскости, суптилности, вештине и непосредности", објашњено је у изјави жирија.

Као најбољи документарац изабрано је остварење „Моника и Дејвид", хроника љубави двоје људи са Дауновим синдромом. Филм је режирала Александра Кодина, Моникина рођака.

За најбољег глумца проглашен је Ерик Елмоснино, за улогу у филму о француском музичару Сержу Генсбуру "Gainsbourg, Je t'Aime ... Moi Non Plus".

Жири фестивала је као најбоље младе режисере наградио Кима Чепирона, за филм о поправном дому "Dog Pound" и Клију Барнард, за мешавину документаца и играног филма "The Arbor".

Џејн Розентал, која је Трајбеку основала заједно са Робертом де Ниром и својим супругом Крејгом Хеткофом, сложила се са избором жирија.

„Награђена остварења имају снажне ликове и она вас изазивају да свет гледате из друге перспективе", истакла је Розенталова.

Награде су додељене у четвртак на церемонији у Њујорку. Трајбека фестивал биће затворен у суботу, а у петак се приказује последњи филм на смотри "Freakonomics".

Трајбека фестивал основан је 2002. године, као одговор на терористичке нападе 11. септембра 2001. године, са циљем да се ревитализује тај део Менхетна.

Како наводе организатори Трајбеке, циљ фестивала је да „омогући међународној филмској заједници и публици да искусе моћ седме уметности".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи