Још два филма у трци за Златну палму

Додавањем остварења Кинеза Сјаошуаја и Мађара Мондруцоа комплетирана листа од 18 филмова који ће се такмичити за Златну палму на овогодишњем издању Канског фестивала.

Филмови „Ризхао Ћонгљинг" кинеског редитеља Ванга Сјаошуаја и "Tender Son - The Frankenstein Project" мађарског синеасте Корнела Мондруцоа додати су списку остварења која ће се надметати за Златну палму на овогодишњем фестивалу у Кану.

Тиме је број филмова у такмичарској селекцији порастао на 18.

Организатори су такође саопштили да ће и француски музичар и композитор Александар Деспла бити члан жирија, којим ће ове године председавати амерички режисер Тим Бартон.

Победнике ће бирати још и глумице Кејт Бекинсејл и Ђована Мезођорно, директор италијанског националног филмског музеја Алберто Барбера, француски писац и режисер Емануел Карер, порторикански глумац Бенисио Дел Торо, шпански режисер Виктор Ерисе и индијски режисер и глумац Шекар Капур.

Саопштено је и да ће ван такмичарске селекције бити приказан и филм о румунском диктатору Николају Чаушескуу.

Међународни филмски фестивал биће одржан 63. пут од 12. до 23. маја.

У конкуренцији за Златну палму су, поред осталих, британски режисер Мајк Ли, Француз Бертран Таверније, мексички режисер Алехандро Гонсалес Ињариту, Ли Чангдонг из Јужне Кореје, Иранац Абас Кјаростами и Такеши Китано из Јапана.

Фестивал ће отворити „Робин Худ" Ридлија Скота који ће бити приказан ван такмичарске селекције.

Ван конкуренције ће бити приказани и нови филм Оливера Стоуна "Wall Street: Money Never Sleeps", као и остварење "You Will Meet a Tall Dark Stranger" Вудија Алена (у којем глуме Антонио Бандерас, Џош Бролин, Ентони Хопкинс, Фрида Пинто и Наоми Вотс).

Прошле године, у Кану је победила „Бела трака" аустријског режисера Михаела Ханекеа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи