Корто Малтезе на „Синема ситију“

Пет анимираних филмова о Корту Малтезеу биће приказано на фестивалу „Синема сити" у Новом Саду почетком јуна. Такође, у програму „Аниматрикс" који је изабрао редитељ филма „Технотајз - Едит и ја" Алекса Гајић, биће приказана још четири наслова савремене јапанске анима продукције.

У селекцији „Аниматрикс" филмског програма новосадског фестивала „Синема сити" биће приказано пет анимираних филмова са Кортом Малтезеом као главним ликом, саопштили су организатори ове манифестације.

Корто Малтезе, авантуриста, мислилац и љубитељ окултног, којег је створио италијански стрип цртач и сценариста Хуго Прат, један је од најславнијих стрип јунака свих времена.

Његове авантуре четири пута су екранизовали Ричард Данто и Лајам Сори, а једном Паскал Морели.

Публика ће на „Синема ситију" моћи да погледа филмове „Балада о сланом мору", „Под знаком јарца", „Келти", „Корто Малтезе у Сибиру" и „Златна кућа Самарканда", који су настали 2002. године.

Њихови наслови се поклапају са насловима оригиналних стрип албума.

Радња „Баладе о сланом мору" дешава се непосредно пред Први светски рат на јужном Пацифику, а на њу се наставља прича филма „Под знаком јарца", која прати дешавања на Карибима.

Следећа авантура Малтезеа, описана у „Келтима", одвија се у Европи 1915. године, усред ратног конфликта, док је радња филма „Корто Малтезе у Сибиру" смештена у 1918. годину, у време совјетске револуције и грађанског рата у Русији.

Последња прича, „Златна кућа Самарканда", догађа се у Турској 1921. године, и у њој Корто Малтезе трага за благом древног краља Персије, Кира.

Алекса Гајић селектор „Аниматрикса"

Филмови о Корту Малтезеу биће емитовани у програму фестивала „Синема сити" посвећеном анимираним остварењима „Аниматрикс", чији је селектор ове године Алекса Гајић - творац првог српског дугометражног анимираног филма "Технотајз - Едит и ја".

Његово дело, које је прошле године на „Синема ситију" добило награду публике за најбољи филм и специјално признање за допринос развоју српске кинематографије, од данас ће моћи да се купи на ДВД-у.

Осим филмова о Корту Малтезеу, Алекса Гајић је изабрао још и четири наслова савремене јапанске анима продукције.

Међу њима су шокантано остварење Масакија Јуаса „Поигравање мислима", затим „Нове игре генија", други део омнибуса јапанске продукцијске куће "Studio 4C", вишеструко награђена „Паприка" светски признатог анима редитеља Сатошија Кона, као и „Стимбој" чувеног манга уметника, сценаристе и редитеља Кацухира Отомоа.

Фестивал „Синема сити", чији су организатори припремили богат филмски, музички и академски програм, одржаће се у Новом Саду од 5. до 12. јуна.

Филмски програм подељен је у 14 селекција (три такмичарске) и бројне ретроспективе.

На „Синема ситију" биће представљено 150 филмова (више од 100 премијера) и додељено 20 награда за домаћи, међународни и нискобуџетни филм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара