Има ли спаса за биоскопе?

Крајем осамдесетих година прошлог века Србија је имала више од 540 биоскопа, са годишњом публиком која је десетоструко премешивала њен тадашњи број становника. Данас ради свега 75, који су и сами угрожени пиратеријом, лошим техничким условима и могућом пренаменом сала.

Недавно затварање култног београдског биоскопа "Балкан", подстиче на сагледавање веома лошег стања у домаћој биоскопској мрежи. Поједини градови више немају сале за биоскопско приказивање филмова, јер су многе промениле намену. Тако, у целој Србији, тренутно ради 75 биоскопа.

Судећи по статистикама, броју преосталих сала, лошим биоскопским резултатима, неизлечивој пиратерији, будућност биоскопа у Србији за сада је са мноштвом мелодраматичних момената и без срећног краја. Кренимо редом.

Ниш, други по величини град у Србији домаћин "Фимских сусрета" јединственог фестивала посвећеног глумцима на летњој позорници тврдјаве, 2006. остао је без биоскопа "Парк","Чегар" и "Радник".

Данас су ту дискотеке и клубови. Централни биоскоп "Вилин град" још увек је у фази реконструкције, која би требало да се оконча крајем године. Једина дворана у функцији је у Дому Војске, а користи је београдски дистрибутер "Провижн".

У Крагујевцу од почетка прошле године када је затворена градска дворана "Шумадија" уживања у биоскопском мраку више нема. После центра Сава, званично највећа сала у Србији са више од хиљаду места која је постала власништво града,чека завршетак пројектне документације како би добила ново рухо. Када ће Крагујевчани коначно добити биоскоп није познато ни надлежнима.

У Зрењанину су се до пре десет година у чак 9 дворана приказивали филмови ."Авала", "Војводина", "Балкан" и "Кино башта" имали су карактеристике правих биоскопа. Данас само један обавља филмску мисију. Биоскоп "Синема" постоји од 2004.али због лоше посете понекад отказује пројекције.

У културном центру Зрењанин пројектори су последњи пут упаљени пре пет година, ипак филмски програм због ентузијазма запослених и даље живи.

И у пиротском округу је крајем прошлог века, радило десет биоскопа.Сада се филмови приказују само у Дому културе у Пироту. Биоскоп послује са губитком, али грађани не желе да се одрекну традиције дуге 8 деценија.

Градовима чије становници већ годинама апелују да се помогне изградња макар једне биоскопске сале придружују се и Лесковац и Врање. Суботица је недавно остала без једине дворане са условима за приказивање филмова са 35 милиметарске траке. А што се Новосађана тиче, они ће ускоро моћи да уживају у незаменљивом биоскопском угођају у првом мултиплексу, у простору некадашњег биоскопа "Арена".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи