Венецијански победник у ДКЦ-у

Антиратна драма „Либан" израелског редитеља Самуела Маоза, добитник Златног лава у Венецији, од данас се приказује у Дворани културног центра Београда.

Драма „Либан", први израелски филм који је тријумфовао на Венецијанском филмском фестивалу, од данас је на редовном биоскопском репертоару Дворане културног центра, најавио је дистрибутер „Мегаком".

Овај снажни антиратни филм, прво дугометражно остварење редитеља Самуела Маоза, заснован је на његовом личном искуству када је као младић учествовао у рату у Либану.

Маоз је једном приликом објаснио да му је било потребно двадесет година да би сакупио храброст и испричао своју верзију праве истине о Првом либанском рату.

Прича филма дешава се јуна 1982. године, када су припадници десантног вода послати да претраже непријатељски град који су бомбардовале израелске ваздухопловне снаге.

Мисија се отима контроли и посада усамљеног тенка упада у заседу и остаје заробљена у центру срушеног града, опкољена сиријским командосима и без могућности комуникације са командним штабом.

Скоро цео филм дешава се у мрачном и скученом тенку и говори о следећих 24 часа у животу четворице војника, који нису неустрашиви ратни јунаци, већ изоловани и уплашени двадестогодишњаци, чија је једина жеља да преживе.

Када је у Венецији награђен Златним лавом, редитељ Маоз признање је посветио свим људима који су се, наизглед безбедно вратили из ратова, али им сећања из рата „целог живота остају забодена као оштрице у души".

Филм „Либан" код нас је премијерно приказан на овогодишњем 38. ФЕСТ-у, када га је жири Удружења филмских критичара и новинара (ФИПРЕСЦИ) Србије прогласио најбољим остварењем ове филмске смотре.

Главне улоге у Маозовом филму играју Јоав Донат, Итај Тиран, Ошри Коен, Михаел Мошонов и Зохар Страус.

Пројекције у ДКЦ-у заказане су за 17 и 21 час.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво