Снимање „Кориолана" од 17. марта

Наредна два месеца Београд ће бити домаћин екипи филма „Кориолан", редитељског првенца Рејфа Фајнса. Поред глумаца из холивудске „прве лиге", попут Џерарда Батлера и Ванесе Редгрејв, значајне улоге поверене су и Драгану Мићановићу и Славку Штимцу.

Британски глумац Рејф Фајнс почеће 17. марта да у Србији снима режисерски првенац „Кориолан", у којем поред њега играју Џерард Батлер, Ванеса Редгрејв и Брајан Кокс.

„Кориолан", базиран на истоименој драми Вилијема Шекспира, биће сниман два месеца у Београду и околини, а Фајнс је данас на конференцији за новинаре рекао да је у последње две године неколико пута долазио у главни град Србије и да је „схватио да ће овде бити најбоља локација за филм".

„Био ми је потребан значајан и велики главни град, а нисам хтео да то буде Рим, него било који град данашњице. Као посетилац Београда, схватио сам да се доста историје одсликава кроз грађевине. Ово је главни град са сјајном историјом. Био сам у Букурешту и Загребу, али за мене је избор одувек био Београд", рекао је Фајнс.

Поред грађевина, како каже, посебно га је привукао „дух Београда".

Глумац је рекао да га је снимању у Србији привукао и професионализам београдске комапаније „Ворк ин прогрес" (Work In Progress), а истакао је и велику подршку извршног продуцента куће „Херметоф" Марка Мишковића, министра унутрашњих послова Ивице Дацића, градоначелника Драгана Ђиласа и Војске Србије.

Најављен као „политички трилер", „Кориолан" ће се, према Фајнсовим речима, бавити сложеним Шекспировским темама како што су односи у породици, сукоби у друштву и мушка суревњивост.

„Шекспир је у 'Кориолану' намерно амбвивалентан и на гледаоцима је да се упитају. Има дефинитивно политичку поруку, јер је то прича о дисфункционалном друштву. Сваки лик има одговарајућу тежину", рекао је Фајнс.

Као гост прошлогодишњег и посетилац овогодишњег ФЕСТ-а, Фајнс је рекао да би било „поетски праведно да се врати са завршеним филмом на ФЕСТ".

Фајнс је рекао да му је част што ће у филму значајније улоге остварити српски глумци Драган Мићановић, кога је упознао на снимању филма „Бела грофица" у Кини, као и Славко Штимац.

Мање улоге су, између осталих, добили и Светислав Гонцић и Данијела Врањеш.

„Славко је имао фантастично пробно читање, иако је релативно касно добио текст", рекао је Фајнс.

Штимац је рекао да игра негативан лик „али не потпуно" и да је било крајње време да не буде „добар дечко".

Мићановић је рекао да је за њега привилегија да игра Шекспира и изговара његове стихове у било којој представи.

„Ово ми је седми пут у каријери. Иако сам имао многе главне улоге, ова ми највише значи јер је екипа фантастична, на енглеском је, велика је продукција и снима се у Србији. Због тога сам неизмерно срећан", истакао је Мићановић.

Продуцент Колин Вејнс рекао је да „Кориолан" има „средњи буџет за европски филм", али није желео да говори о износу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво