Српски критичари доделили награде

Најбољи филм 2009. године према оцени Удружења филмских критичара и новинара „ФИПРЕСЦИ Србија“ је остварење „Обични људи“. За најбоље глумце проглашени Милош Самолов и Мирјана Карановић, док је епитет најбољег режисера припао Дарку Лунгулову.

Удружење филмских критичара и новинара „ФИПРЕСЦИ Србија" именовало је у Музеју југословенске кинотеке добитнике својих годишњих награда.

За најбољи српски филм у 2009. години критичари су прогласили „Обични људи" Владимира Перишића.

Најбољи режисер, према оцени чланова „ФИПРЕСЦИ Србија", био је Дарко Лунгулов, аутор филма „Тамо и овде", а најбоље глумачке роле су остварили Милош Самолов, у филму „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи" и Мирјана Карановић, у „Тамо и овде".

Истовремено, први пут у историји „ФИПРЕСЦИ Србија", додељена је награда за „најбољи глумачки ансамбл", која је припала глумачкој екипи филма „Живот и смрт порно банде" Младена Ђорђевића.

Филм „Београдски фантом" Јована Тодоровића добио је два признања: за монтажу, коју је радила Милена З. Петровић, као и за музику, коју је написао Немања Мосуровић.

„Свети Георгије убива аждаху" Срђана Драгојевића такође је добио две награде - за сценографију, коју је осмислио Миљен Крека Кљаковић, као и за фотографско умеће Душана Јоксимовића.

Најбољи сценарио написао је Мирослав Момчиловић, за свој филм „Чекај ме, ја сигурно нећу ноћи", а за најбољи страни филм приказан у српским биоскопима проглашена је „Бела трака" Михаила Ханекеа.

Награда „ФИПРЕСЦИ" за животно дело постхумно је додељена новинару и филмском критичару Вуку Павловићу, који је преминуо прошле године.

Годишње награде националне секције међународне федерације филмских критичара „ФИПРЕСЦИ" додељују се од 1993. године, а у свету постоји 50 таквих секција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи