Торнаторе председник жирија фестивала у Риму

Жирију Међународног филмског фестивала у Риму председаваће славни италијански редитељ Ђузепе Торнаторе. Аутор филмова „Бариа: Капија ветрова", „Биоскоп Парадизо" и „Малена" учествоваће у избору добитника златних и сребрних статуета Марка Аурелија.

Италијански синеаста Ђузепе Торнаторе предводиће седмочлани жири Међународног филмског фестивала у Риму, који ће трајати од 28. октобра до 5. новембра, објавио је „Скрин интернешенел" (Screen International).

Директор фестивала Ђан Луиђи Ронди рекао је да је Торнаторе „једна од најистакнутијих личности италијанског филма".

Председник жирија прошлогодишњег издања Међународног фестивала у Риму, на којем се глумцима и филмовима додељују златне или сребрне статуете Марка Аурелија, био је чешки редитељ Милош Форман.

Последњи филм Ђузепеа Торнатореа „Бариа: Капија ветрова" био је међу кандидатима за Златног лава на венецијанској Мостри 2009. године. Филм је био номинован и за Златни глобус за најбољи страни филм.

Торнатореово остварење „Биоскоп Парадизо" награђено је 1990. године Оскаром за најбољи филм снимљен изван енглеског говорног подручја.

Његова остварења „Непозната жена" и „Малена" такође су награђивана.

Филмски познаваоци Торнатореа виде као једну од кључних фигура италијанског, европског, али и светског филма јер је „током 20 година каријере допринео да се видици филмске уметности умногоме прошире".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи