„Пророку“ највише номинација за Цезара

Драма Жака Одијара добила 13 номинација за награде Цезар, укључујући и оне за најбољи филм, режију и најбољег глумца за Тахара Рахима. Осим „Пророка“, велики број номинација и за филмове "A l'origine"(11) и "Welcome"(10).

Филм „Пророк" Жака Одијара добио је највише, чак 13 номинација за француске филмске награде Цезар које ће бити додељене 27. фебруара, саопштили су организатори.

Одијарова затворска драма је француски кандидат за Оскара и већ има Гран при прошлогодишњег фестивала у Кану, ужива наклоност и критике и публике, а видело га је 1,2 милиона љубитеља филма.

У конкуренцији за награду за најбољи филм има шест конкурената: још једног канског учесника, причу Гзавијеа Ђанолија  о преваранту "A l'origine" („На почетку", 11 номинација), филм о избеглицама Филипа Лиореа "Welcome" („Добродошли", 10 номинација), "Le concert" Радуа Михаилеануа о совјетском диригенту који мора да ради као чистач (6), "Les herbes folles" („Дивље траве") Алена Ренеа, "La journee de la jupe" („Дан сукње" са Изабел Ађани у главној улози) Жан-Пола Лилиенфелда, као и филм Лика Белвоа о киднапованом индустријалисти "Rapt".

Одијар има четири противкандидата за Цезара за режију: Лика Белвоа, Гзавијеа Ђанолија, Филипа Лиореа и Радуа Михаилеануа.

Кандидаткиње за награду за главну улогу су Изабел Ађани, Доминик Блан, Сандрине Киберлен, Кристин Скот Томас и Одри Тaту.

Од глумаца у трци за Цезара („француског Оскара") за главну улогу су Тахар Рахим, Венсан Лендон, Иван Атал и Франсоа Клизе, који је номинован за улоге у два филма.

Марион Котијар, добитница два Цезара и Оскара из 2008. године за филм „Живот у ружичастом" биће почасна председница жирија.

На 35. церемонији доделе Цезара 27. фебруара посебно признање намењено је америчком глумцу Харисону Форду, као и Ерику Ромеру, зачетнику „новог таласа" који је умро 11. јануара у 90. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара