„Изгубљени рај" победник Кустендорфа

Прича о двоје људи из различитих светова који се срећу и остварују снажну везу и дубоку интимност, француско-израелски филм „Изгубљени рај", добитник је награде Златно јаје на трећем Кустендорфу. У такмичарском програму приказано је 28 краткометражних остварења студената филмских академија из 18 земаља.

Награда Златно јаје за најбољи филм на 3. међународном фестивалу Кустендорф припала је кратком играном филму „Изгубљени рај", аутора Михал Брезис и Одеда Бинуна, који је снимљен у француско-израелској копродукцији.

Сребрно јаје добио је чешки кратки играни филм „Баба" Зузане Киршнерове Шпидлове, а Бронзано такође кратки играни филм „Лернаван" из Литваније, у режији Марата Саргсјана из Јерменије

Специјално признање жирија припало бугарском анимираном филму „Без краја" Благоја Костова.

Свечаним проглашењем и уручењем награда синоћ у Дрвенграду завршен фестивал на којем је од 13. јануара у такмичарском програму приказано 28 краткометражних остварења студената филмских академија из 18 земаља.

Одлуку је донео жири чији је председник била ауторка стрипова и редитељка Марђан Сатрапи, а чланови филмска продуценткиња и ауторка Сара Драјвер и продуцент Џонатан Вајсгал.

Примајући главну награду, млада редитељка и сценаристкиња Михал Брезис из Израела рекла је да је веома срећна и почаствована.

„Филм 'Изгубљени рај' говори о двоје људи из различитих светова који се срећу и остварују снажну везу и дубоку интимност. За мене је ова недеља боравка у Дрвенграду значила нешто слично, због дивне атмосфере, сусрета и размене искустава са колегама из света, из Палестине и арапских земља", рекла је Брезисова.

Млада редитељка каже да је боравак у Дрвенграду био „попут утопије" и да су, можда, „нашли неку малу верзију раја".

Оснивач и директор фестивала, редитељ Емир Кустурица уручио је дипломе свим учесницима такмичарског програма и објавио да прва награда значи и месец дана боравка у Дрвенграду, ради писања сценарија за следећи филм.

Циљ Кустендорфа је , како је истакао, откривање младих таленте међу онима који тек почињу да се баве филмом и „још нису затровани комерцијалном продукцијом".

„Надам се да ћемо ускоро видети многе од вас са вашим првим дугометражним филмовима", рекао је Кустурица, поздрављен бурним аплаузом младих учесника фестивала и многобројне публике.

Прегршт добрих филмова 

Председница жирија Марђан Сатрапи изјавила је да није било лако донети одлуку о победницима и захвалила младој селекторки Дуњи Кустурици на добром избору студентских филмова.

У образложењу жирија наводи се да је било много филмова завидног квалитета и да је чак осам остварења оставило снажан утисак.

Главни критеријум за оцењивање био је нови приступ, односно „филмови који причају причу која до сада није била испричана на такав начин".

„Тражили смо оно што је одлика правих аутора индивидуалан језик и стил, трагање за сопственим изразом. Оно што се издваја као битно јесте и специфичан хумор који карактерсисе награђене филмове", истиче се у образложењу.

Представница новинарског жирија Дубравка Лакић уручила је специјално признање новинару Марату Саргсјану за визуелно поетски филм снажне поруке - „Лернаван".

На церемонији затварања 3. Кустендорфа наступили су џез група из Београда "YUnit 5" и фолклорни ансамбл „Светозар Марковић" из Крагујевца.

На самом крају, у поноћ, концерт је одржао "No smoking" оркестар са домаћином фестивала Емиром Кустурицом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво