Дарвинова дилема

Скрхан смрћу ћерке, светски признати научник ствара дело које противречи религијској догми. Филм "Creation" описује брак пун страсти, угрожен револуционарном идејом и стварање теорије, коју је од нестанка спасила дечја логика...

Филм "Creation" (Стварање) Џона Ејмила („Имитатор") говори о напорима Чарлса Дарвина да заврши своје епохално дело „Порекло врста" из 1859. године.

Главне улоге тумаче Пол Бетани (Сајлас из „Да Винчијевог кода", глумио и у филмовима „Вимблдон" и „Прича о витезу") као Чарлс Дарвин и Бетанијева супруга из правог живота Џенифер Конели („Реквијем за снове", „Блистави ум"), као Чарлсова жена Ема.

Остварење говори о бриљантном човеку, увереном у вредност свог научног дела, али истовремено измученог губитком вољене ћерке Ени (Марта Вест), као и схватањем да је изгубио веру у Бога.

"Creation" приказује чувеног научника као посвећеног породичног човека, који се мучи под теретом кривице, јер себе сматра одговорним за ћеркину смрт.

Скачући кроз време, прича филма говори о сећањима из прошлости, када је Ени била жива, као и о актуелним збивањима из живота славног природњака, који се мучи са креативном блокадом и страхом да ће због објављивања свог рада изгубити љубав супруге Еме, која је дубоко религиозна.

Филм је заснован на књизи „Енина кутија: Чарлс Дарвин, његова ћерка и еволуција људи" Дарвиновог потомка Рендала Кејнса, која је опет написана према аутентичним документима и писмима породице Дарвин.

Светска премијера овог филма била је на отварању Међународног филмског фестивала у Торонту 10. септембра, што је био први филм снимљен ван Канаде којем је учињена таква почаст још од 1996. године.

У САД филм ће се приказивати од 22. јануара, а сматра се да је баш у овој земљи "Creation" имао највише проблема да нађе дистрибутера због контроверзе коју изазива тема, као и сукоба научног и религијског погледа на настанак људског рода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво