Нова екранизација „Еме“ стигла у домаће биоскопе

Паралелно са остатком света и четири дана пре премијере у Америци, нова екранизација чувеног романа Џејн Остин, „Ема“, стигла је у домаће биоскопе.

Поставља се питање да ли нам је потребна још једна верзија Еме. Постаје све теже и теже да се оправдају упеглане адаптације романтичних класика, када је у свету толико прича које чекају да буду испричане.

Иако ова адаптација не додаје ништа свеже у читање Остинове, она пажњу усмерава на ауторкину духовитост, стил и бистрину која је поставила Џејн Остин међу велике књижевне умове свог доба. 

Заносна, паметна и богата, Ема Вудхаус је немирна матица без премца у својој малој, успаваној вароши. У овој блиставој сатири о друштвеним класама и мукама одрастања, насталој непосредно пред смрт Остинове, Ема мора да прође кроз бројне авантуре проводаџисања да би пронашла љубав пред сопственим носом.

Ања Тејлор-Џој је у насловној улози бистре хероине, чији продоран поглед без трептаја у себи носи нешто прорачунато и предаторско. Бил Нај је прекрасан у улози Еминог оца хипохондра, док је сама Ема, сва напућена и пуна самопоуздања, изгубила сву мекоћу и сентименталност својих претходница. 

Редитељска, чији је ово деби, Отм де Вајлд и директор фотографије Кристофер Блаувелт купају филм у меком сунчевом светлу, задовољавајући се причом која се одвија сама од себе. Но осетан је утицај биографије Де Вајлдове и њене каријере рок фотографа и редитеља видео-спотова на живахност којом је оплемењен свет Остинове.

Чудесни костими Александре Бирн нуде претеривање са бојом, али остају верни епохи – ту су минђуше од корала, локнице, компликовано ткање Еминих капута. Диван је то подсетник да мода тога времена није почела и завршила се белим хаљинама од муслина.

Сценарио Еленор Катон неурозе више класе ставља у први план – хаос може да изазове дете које повраћа на хаљину од свиле, одбијање господина да плеше са дамом или чак само прогноза која најављује снег. 

Де Вајдлова дозвољава ликовима Џејн Остин да отплешу са страница књиге у 21. век и да буду једнако шармантни и живахни као оног дана када су настали.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво