Филмови Бекима Фехмијуа у програму „Фест класик“

Слоганом „Скупљачи емоција“ 48. Фест одаје почаст великом глумцу Бекиму Фехмијуу, чији је лик Белог Боре из чувених „Скупљача перја“ на плакату предстојећег фестивала, а посвећен му је и део програма Фест класик у којем ће бити приказано седам његових филмова домаће и стране продукције.

Филмови Бекима Фехмијуа у програму „Фест класик“ Филмови Бекима Фехмијуа у програму „Фест класик“

Специјално за ову прилику Фест је набавио филм Дозвола за убиство (Permission to Kill / The Executioner, 1975), у којем је Беким Фехмиу играо уз Дирка Богарта и Аву Гарднер.

Трилер драма редитеља Сирила Франкла, у копродукцији Велике Британије, Аустрије и САД, моћи ће да се види 5. марта у Сали „Макавејев“ Југословенске кинотеке.

Ретроспектива иначе започиње 29. фебруара када ће бити приказан амерички филм Авантуристи (The Adventurers, 1970) у режији Луиса Гилберта. У тој акционој драми Беким Фехмиу је био партнер Шарла Азнавура, Алана Бадела и Кендис Берген.

На програму је и италијанско-француска копродукција Авантуре Одисеја (L'Odissea, 1968) у режији Франка Росија. 

Након успеха Скупљача перја (1967) на фестивалу у Кану Фехмиу је започео међународну каријеру управо насловном улогом у тој екранизацији античког епа, а његова Пенелопа била је позната грчка глумица Ирена Папас.

Из иностраног опуса Бекима Фехмијуа одабран је и италијански филм у жанру драме Последњи снег пролећа (L'ultima neve di primavera, 1973) Рајмонда дел Балза, у којем је играо са Агостином Бели. 

На његове креације у домаћој продукцији подсетиће ратна драма Узрок смрти не помињати (1968) Јована Живановића, у којој су поново, као у Скупљачима перја, пред камером заједно били Беким Фехмиу, Оливера Катарина и Бата Живојиновић, а такође и два филма редитеља Драгослава Лазића Кошава (1974) и Топле године (1966).

Улазнице за програм Фест класик и у здању у Узун Мирковој улици и у Музеју кинотеке у Косовској моћи ће да се купе на обе адресе, а благајне ће радити целог дана, од 10 сати до почетка последње пројекције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво