Може ли се „Авала филм“ вратити на стазе некадашње славе

Филмски студио у Кошутњаку саграђен је после Другог светског рата и био је предвиђен за продукцију око 40 играних филмова годишње. Комплекс од 30.000 квадратних метара био је интересантан иностраним продуцентима. Да ли је могуће да се „Авала филм“ врати на путеве старе славе?

Прво остварење рађено у „Авала филму“ било је „Славица“, 1947. године. После тога, снимљено је на стотине филмова и серија, међу којима су најпознатији Љубав и мода, Прекобројна, Марш на Дрину, Орлови рано лете, Скупљачи перја, Повратак отписаних, Бољи живот, Ми нисмо анђели и многи други.

Филмски студио у Кошутњаку саграђен је после Другог светског рата и био је предвиђен за продукцију око 40 играних филмова годишње. 

У том периоду, у „Авала филму“ сви пројекти монтирани су искључиво у великом, добро изолованом и професионалном тонском студију. 

Данас је „Авала филм“ примамљив и домаћим и страним продуцентима. У Србији, земљи која има богату филмску традицију, стране продукције потрошиле су 32 милиона евра за своје пројекте, али у овој филмској кући, основаној 1946. године, сматрају да то може да буде много више.

„Све је везано за капацитет студија и, наравно, број професионалних радника који пружају услуге страним продукцијама. Ми смо кренули да радимо на програму образовања потенцијалних сарадника у страним продукцијама“, објаснио је Петер Дајко, директор „Авала филма“.

Подизање новог филмског студија требало би да почне већ следеће године. На овом простору планирана је и изградња 30.000 квадратних метара новог комплекса пословних објеката, а предвиђено је да се у некадашњем Студију 4, у којем је сниман и Андерграунд, организују и различити културни догађаји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи