„Век и по српске глуме“ у Кинотеци

Изложба „Век и по српске школе глуме“ приређена је у Југословенској кинотеци поводом обележавања 150 година од почетка драмског школовања у Србији. Поставку је приредила Катедра за глуму факултета драмских уметности у Београду.

Позоришна школа под управом Јована Ђорђевића и Алексе Бачванског основана је 16. децембра 1869. године. О почетку рада одлуку је донео Позоришни одбор непосредно по оснивању Народног позоришта у Београду.

„Ова изложба је, у ствари, добар показатељ колико је труда, напора и падова било потребно да се нешто ново уведе у државу као што је била Србија, а то је било учење драме и глуме и ово добро показује 150 година, а ФДУ има континуитет 71 годину. То значи да смо се осамдесет година борили да бисмо створили континуитет“, истакао је професор Милош Павловић, декан Факултета драмских уметности.

Поставком Век и по српске школе глуме публика се упознаје са богатом традицијом и поколењима стваралаца који су темељ наше културе.

„Сто педесет година континуитета драмског школовања, то је нешто чиме се можда ни неке веће европске културе не могу похвалити, тим пре јер је српску школу глуме дефинисало низ изузетних што домаћих педагога, што људи који су дошли овде. Централна личност поред Бранислава Нушића у нашој култури је свакако професор Мата Милошевић. Оно што је важно је да је први српски драмски педагог био Алекса Бачвански, он је био професор Пери Добриновићу а он професор Мати Милошевићу а Мата Милошевић је наш отац, оснивач Академије за позориште, данашњи Факултет драмских уметности“, објаснио је Павле Васић, аутор изложбе Век и по српске школе глуме.

Традиција српске школе глуме представља веома значајан сегмент наше уметности и културе.

„Много, много богатије и много развијеније земље мислим да немају на тај начин континуирану обуку глумаца, професионалних глумаца, нити такво позириште какво постоји у нашој земљи“, каже Биљана Алексић, професорка Факултета драмских уметности.

„Оно што је битно да је овај факултет изнедрио јако, јако много, много генерација стварно квалитетних уметника, посебно глумаца“, нагласио је професор емеритус Горан Марковић.

Пројекат Век и по српске школе глуме подржали су Министарство културе и информисања Србије и Секретаријат за културу наше престонице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи