Од предисторије филма до 20. века у „Нашем музеју филма“

Југословенска кинотека је поводом 70 година од оснивања приредила нову сталну поставку „Наш музеј филма“. Кроз чак 28 изложбених целина посетиоци ће моћи да сагледају различите периоде историје филма.

Драгоцени експонати од предисторије филма до краја 20. века у Узун Мирковој 1, филмску културу чиниће доступном и забавном. Царска панорама и прва камера браће Лимијер из 19. века, најстарији су предмети поставке.

Ту су и камере Александра Лифке и српског сниматеља Мике Африке с почетка прошлог века. Део изложбе посвећен је и раним биоскопима и пионирима филма на овим просторима, с посебним акцентом на на први српски играни филм Карађорђе из 1911. године.

„Изложба је постављена хронолошки тако да посетиоци могу да прате дешавања од настанка филма на овим просторима па све до његовог уздигнућа и расплета ситуације до краја 20. века. Од црног таласа, 'Кино клуба' Београд, прашке школе, глумаца који су освајали награде на домаћим и светским фестивалима, преко композитора са чијим музикама је могуће упознати се посредством савремене технологије“, наглашава Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Мултимедијалну изложбу чине и одабрани одломци из филмова, збирке плаката, фотографије, докумената. Ту су и важни предмети из легата великана нашег филма.

„Нова стална поставка је двојезична на српском и енглеском језику, тако да ће поред домаћих посетилаца и гости Београда и Србије моћи да се упознају са развоје српске кинематографије“, напомиње Пантелић.

Амбициозно конципирану нову сталну поставку „Наш музеј филма“ заокружује Последња биоскопска представа, својеврстан омаж музеју Југословенске Кинотеке. Посетиоци ће бити у прилици да се упознају са радом у кино кабини, месту одакле филм и данас, у ово дигитално време, до публике стиже са филмске траке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво